CERN πείραμα: Ο λόγος που η ύλη και η αντιύλη δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν
Ένα από τα ερωτήματα που απαντά η ερευνητική ομάδα που δουλεύει πάνω στο πείραμα CERN είναι: Γιατί η ύλη και η αντιύλη δεν αλληλοεξουδετερώνονται ; Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μέτρηση εξαιρετικής ακρίβειας, με την ελπίδα να δώσουν μια εξήγηση,αλλά αυτό δεν το κατόρθωσαν προς το παρόν, όπως είπε ο Στέφαν Ούλμερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο φυσικός δρ Ούλκερ είναι ο ιδρυτής του Baryon Antibaryon Symmetry Experiment (BASE) στο CERN, το οποίο ασχολείται με τις ιδιότητες της αντιύλης. «Δεν βρήκαμε καμία διαφορά μεταξύ πρωτονίων και αντιπρωτονίων που θα μπορούσε να εξηγήσει την ύπαρξη ύλης στο σύμπαν», δήλωσε ο Ούλκερ στο dpa.
Πως το προσέγγισαν
Κατά τη μέτρηση, οι φυσικοί συνέκριναν τις μάζες των πρωτονίων και των αντιπρωτονίων με 11 δεκαδικά ψηφία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπάρχουν διαφορές σε ακόμη πιο μικροσκοπικό και όχι ακόμη μετρήσιμο επίπεδο, είπε ο Ούλκερ. Οι επιστήμονες του CERN δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό “Nature” .
Η αντιύλη περιγράφει τα αντισωματίδια που υπάρχουν για κάθε δομικό στοιχείο στον κόσμο. Έχουν το αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Όταν τα σωματίδια και τα αντισωματίδια συναντώνται, το ζεύγος εξαφανίζει το ένα το άλλο.
Αμοιβαία εξαφάνιση;
«Στην ουσία πρόκειται για το ζήτημα της προέλευσης της ύπαρξής μας», είπε ο Ούλμερ. «Αν συνδυάσουμε τη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής των Σωματιδίων, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να δημιουργηθεί το σύμπαν». Γιατί η ύλη και η αντιύλη θα έπρεπε να σβήσουν η μία την άλλη. «Αυτό έπρεπε να συμβεί με τη Μεγάλη Έκρηξη – αλλά δεν έγινε , γιατί υπάρχουμε», λέει ο Ούλμερ. «Γιατί υπάρχουμε;» Δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμη από τη σύγχρονη φυσική.
Μία από τις θεωρίες είναι ότι υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ ύλης και αντιύλης. Με απλά λόγια, εάν τα πρωτόνια είναι βαρύτερα από τα αντιπρωτόνια, λίγα πρωτόνια θα έμεναν σε περίπτωση σύγκρουσης. Ωστόσο, το πείραμα στο CERN δεν αποκάλυψε καμία διαφορά. «Με υψηλό βαθμό ακρίβειας μέτρησης, αποκλείσαμε ότι η διαφορά μεταξύ ύλης και αντιύλης βασίζεται σε διαφορά μάζας», είπε ο Ούλμερ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν ξανά μια άλλη θεωρία σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ύλης και αντιύλης: εάν αντί για μάζα είναι ίσως η μαγνητική ροπή που διαφέρει. Η ταλάντωση των σωματιδίων γύρω από τον άξονά τους θα πρέπει να μετράται με βελτιωμένη ακρίβεια. «Μπορούμε τώρα να μετρήσουμε με τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν», λέει ο Γερμανός φυσικός.
Σύμφωνα με τον Ούλμερ, οι φυσικοί δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα πείραμα που μπορεί να διερευνήσει με την υψηλότερη ακρίβεια εάν η αντιύλη πέφτει τόσο γρήγορα όσο η ύλη λόγω της βαρύτητας. Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα: Η αντιύλη αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως η ύλη. Και εδώ, επίσης, μια μέρα ακόμη πιο ακριβείς μετρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα, είπε ο δρ Ούλκερ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας