Πολιτική

Και η Οικονομία γράφεται με «Ο»: Το Μαξίμου ξεδιπλώνει το… «εμβολιαστικό πρόγραμμα» ενισχύσεων

Και η Οικονομία γράφεται με «Ο»: Το Μαξίμου ξεδιπλώνει το… «εμβολιαστικό πρόγραμμα» ενισχύσεων
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr, για τη νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αλλά και τις έξι στροφές στο δρόμο για τη διαχείριση της πανδημίας μαζί με τον κίνδυνο από την ακατάσχετη φλυαρία

Ο χρόνος μπορεί να άλλαξε, αλλά ένα πράγμα μένει σταθερό: η προδιαγεγραμμένη εν μέσω εμποδίων, στροφών και προβλημάτων πορεία εξόδου από την πανδημία. Για κανένα Κράτος στην υφήλιο δεν είναι εύκολο. Πολλώ δε μάλλον για εμάς, την Ελλάδα, που προερχόμαστε ΚΑΙ από πολυετή οικονομική κρίση.

Και για να μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί για χάρη της –κακώς εννοούμενης- «πολιτικής ορθότητας» έχουμε και δεύτερη «ιδιαιτερότητα»: όπως έδειξε και μελέτη του Ελληνα Καθηγητη Γιάννη Θεοχάρη και συνεργατών του η Ελλάδα – μαζί με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ – είναι οι χώρες όπου ο “δείκτης συνωμοσιολογίας” βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τα πιο πάνω δεδομένα, τόσο αυτά με τα κοινά χαρακτηριστικά, όσο κι εκείνα με τα απολύτως «ελληνικά χαρακτηριστικά», διαμορφώνουν έναν κακοτράχαλο δρόμο για να πορευθεί η Κυβέρνηση. Διότι, πλέον, οι αποφάσεις δεν διυλίζονται από τη λογική, αλλά περνούν από το πρίσμα του εφήμερου, των εντυπώσεων και του θυμικού…

Αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας και αστάθειας το επιβαρύνει έτι περαιτέρω η ανεξέλεγκτη πορεία των μεταλλάξεων της «Όμικρον». Οι πολιτικές ηγεσίες, ανά τον κόσμο, θέλουν να ξορκίζουν την έκφραση, αλλά η αλήθεια είναι μία: εδώ και δυο χρόνια πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κατά το παρελθόν τέτοιες κρίσεις ήταν ευκαιρίες για ανάδειξη ηγετών. Αλλά και σημεία αναφοράς μεγάλων συμφορών…

Δυο νέα πακέτα στήριξης-ο σχεδιασμός Μαξίμου

Το σκηνικό, λοιπό, αυτό δεν αλλάζει. Και η Κυβέρνηση έχει με αυτά τα δεδομένα να πορευθεί και να σχεδιάσει.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν το κρύβει πλέον, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δυναμική», ότι θα παρεμβαίνει ανα πάσα στιγμή και όπου χρειάζεται είτε με μέτρα ενίσχυσης (όπως αυτά για την ενέργεια που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Σκρέκα) και προστασίας (πχ οικονομία, εργασία), είτε με μέτρα περιοριστικά (πχ υποχρεωτικότητα, ισχύς πιστοποιητικών, κινητικότητα).

Έχει δε ιδιαίτερη σημασία να παρατηρήσει κάποιος ότι οι σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την ενέργεια έχουν δυο σκέλη: το «άμεσο» (με την ένεση ενίσχυσης 400 εκ για το μήνα Ιανουάριο) και το «εμπροσθοβαρές», καθώς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέο-ευρύ πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.

Το κουραστικό «μότο» των προηγούμενων μηνών – «το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο»- καλώς ή κακώς το επαναφέρει η ίδια η ζωή. Διότι το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται και να κορυφωθούν οι νέες θετικές διαγνώσεις, αλλά και να επικαιροποιηθούν τα μέτρα κινητικότητας.

Έξι στροφές

Μέχρι τότε υπάρχουν έξι μικρές, μεν, αλλά επικίνδυνες στροφές που κάθε μια μπορεί να εκτρέψει την πορεία «ελέγχου» της εξέλιξης στη διαχείρισης της «Ο»:

  • Η προοπτική του επόμενου κρίσιμου διαστήματος -για το οποίο όλοι συνομολογούν και αναμένουν έξαρση διαγνώσεων
  • Οι αντοχές του Συστήματος Υγείας. Η νοσηση 2000 υγειονομικών, οδηγεί στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα λάβουν εντός τω προσεχών ωρών φύλλα πορείας. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε τις επιφυλάξεις που εκφράζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κυρία Ματίνα Παγώνη, η οποία θεωρεί ότι η πενθήμερη καραντίνα των υγειονομικών δεν είναι αρκετή, καθώς πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ημέρες.
  • Η επανέναρξη των σχολείων τη Δευτέρα. Κρίσιμο γεγονός τόσο ως προς την ουσία, αλλά και ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση που θα γίνει από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Πρόκειται για πεδίο, στο οποίο αναμένεται να επανέλθει δριμύτερος από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Η λειτουργία της Δικαιοσύνης από σήμερα. Υπάρχουν μεν μέτρα προστασίας, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα κρίνει πολλά
  • Η αντίδραση των Δήμων. Οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν παραμείνει αλώβητες. Υπάρχουν Δήμοι που ήδη αρχίζουν να γονατίζουν από τις απουσίες
  • Η λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών του Δημοσίου και δομών κοινής ωφέλειας, υπό το καθεστώς «μειωμένου προσωπικού» λόγω νόσησης (Αστυνομία, ΜΜΜ κλπ)

Πολυφωνία-κακοφωνία

Τέλος, μπορεί να μην είναι επικίνδυνη στροφή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε «ενδημικό» κίνδυνο: αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές συγκρούονται είτε μεταξύ τους είτε με τη λογική. Πχ απολύτως λογικά η Κυβέρνηση θα περάσει την έμμεση υποχρεωτικότητα και κάποιος θα θεωρείται ανεμβολίαστος αν περάσει το 7μηνο και δεν κάνει την τρίτη δόση.

Από την άλλη, πώς μπορεί να εφαρμοστεί «η ακύρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους νοσήσουν», που όπως λέγεται μελετά η Κυβέρνηση; Διότι το πιστοποιητικό νόσησης βγαίνει σε 14 ημέρες-αν ο πλήρως εμβολιασμένος νοσήσει και ακυρωθεί στο μεταξύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, το κενό των (σχεδόν δέκα) ημερών μέχρι να βγει το πιστοποιητικό νόσησης πως θα καλυφθεί;;; Πως θα κυκλοφορεί; Χωρίς χαρτιά; Σε «μαύρη τρύπα»;

Η κοινωνία εδώ και δυο χρόνια ταλαιπωρείται από την πανδημία, από την απομόνωση, από τα μέτρα περιορισμού, από πολλές αβεβαιότητες, αλλά και από ειδικούς (και λιγότερο ειδικούς) που με ακατάσχετη φλυαρία προβαίνουν σε δηλώσεις, προβλέψεις, αναλύσεις και «αποκαλύψεις». Χρειάζεται να μπει φρένο στις σπασμωδικές κινήσεις, στις επικαλύψεις, στις αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις και στις κατά ριπάς δηλώσεις των πάντων για τα πάντα. Επιβαρύνουν την δυστοπική εικόνα αστάθειας και την αίσθηση κοινωνικής δυσφορίας. Κι αυτά δεν είναι καλοί σύμβουλοι…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments