Με την
Σοφία Χύτου
Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη της Ευρώπης στα κράτη μέλη αναφορικά με την πανδημία, για τη λειτουργία των σχολείων αλλά και την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.
Η κ. Σπυράκη δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη ημέρα για όλους εμάς που είχαμε επαφή με τον πρόεδρο του Θεσμού, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος μειλίχιος, συνετός που αντιμετώπιζε τις κρίσεις με μέτρο και ευθυκρισία, ένας άνθρωπος κοινωνικά ευαίσθητος. Από τον πρόεδρο Σασόλι θα θυμάμαι το ενδιαφέρον του για όλα τα θέματα που προκύπτουν για την Ελλάδα και την προσπάθειά του να έχει στενές σχέσεις με τους βουλευτές και να συνομιλεί μαζί τους. Είχα την χαρά και την τιμή να με αποκαλεί με το μικρό μου όνομα και να ρωτάει συχνά πως είναι η κατάσταση ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και μετά που η Ελλάδα προχώρησε σε θέματα για την ανάκαμψη. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε και τη δημοσιογραφία και την πολιτική με βάση τις αρχές του αλλά έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά και ο τρόπος και η συναίνεση είναι οδηγοί για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις κρίσεις».
Τα μέτρα αυτή τη στιγμή κοστίζουν στον προϋπολογισμό 1.400.000.000, 1δισεκατομμύριο την προηγούμενη χρονιά, 400 εκατομμύρια με την έναρξη της νέας χρονιάς και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτό το τσουνάμι των τιμών που προέρχονται από πολλούς παράγοντες στο χώρο της ενέργειας και παράλληλα η αύξηση αυτή των τιμών συμπαρασύρει και τις τιμές των αγαθών. Δύο στοιχεία είναι πολύ θετικά στα μέτρα τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι ότι σε κάθε περίπτωση αναφέρετε σε όλα τα νοικοκυριά η προσπάθεια αλλά η έμφαση δίνεται στους ευάλωτους άρα πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουν οι ευάλωτοι να ανταπεξέλθουν από την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν και παράλληλο στόχο την κυκλική οικονομία, για παράδειγμα το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αναφορικά με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών είναι εμφανώς στη σωστή κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να αναθερμανθεί η αγορά με καινούριες συσκευές ανατροφοδοτώντας και τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Σε αυτή τη βάση θεωρώ πως η κυβέρνηση πριν ακόμη προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν έχει εξαντλήσει εμφανώς όλα τα μέσα”.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όποτε βρέθηκε ενωμένη και όποτε οι χώρες υπερέβησαν ακόμη και τις προβλέψεις της συνθήκης μπροστά στην έκτακτη ανάγκη το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το παράδειγμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υγειονομική κρίση όμως όταν καταλάβαμε ότι πραγματικά τα περιθώρια των κρατών μελών είναι εξαιρετικά περιορισμένα και κοινές παραγγελίες υγειονομικού υλικού κάναμε και η τροφοδότηση για την ανακάλυψη του εμβολίου έγινε αφενός με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κοινές προμήθειες των εμβολίων ήταν το κλειδί για να μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω…
Θέλω να αναφερθώ στο θέμα των σχολείων γιατί θεωρώ ότι ζήσαμε στην Ελλάδα και τις μέρες των γιορτών και με την έναρξη των σχολείων έναν αδικαιολόγητο θόρυβο. Αυτό γιατί αν κανείς παρακολουθήσει τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δει πως οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων, με βεβαιότητα δεν θεωρώ ότι θέλουν το κακό των πολιτών και των παιδιών είναι να ανοίξουν τα σχολεία για να πάνε τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο…”.
Το μεγαλύτερο μέρος των 43 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν ως τώρα στην ελληνική οικονομία είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και καταλαβαίνεται ότι ορισμένα από αυτά είναι και δάνεια. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα χρήματα δεν είναι άπειρα, έχουμε περάσει όωπς φαίνεται από το πιο θανατηφόρο κομμάτι της πανδημίας, τουλάχιστον αυτό λένε οι ειδικοί και καλό είναι εμείς οι πολιτικοί να αποφεύγουμε να παριστάνουμε τους ειδικούς. Όμως φαίνεται ότι πέσει δραστικά ο αριθμός των απωλειών…