Όχι στη μείωση ΦΠΑ: Γιατί αρνήθηκε ο πρωθυπουργός
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ελήφθη μια από τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το τρέχον έτος. Καμία μείωση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά. «Από το λάδι μέχρι το σαπούνι» που έλεγε και στέλεχος της κυβέρνησης.
Η απόφαση ξενίζει και ίσως και να προκαλεί καθώς την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις των προϊόντων αρχίζουν να γονατίζουν την ελληνική οικογένεια που σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τη πανδημία, δημιουργούν σκηνικό τρόμου.
Η χθεσινή απόφαση δεν ελήφθη αβρόχοις ποσίν
Όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη υπό το πρωθυπουργό- Χρ. Σταϊκούρα, Αδωνη Γεωργιάδη, Θοδ. Σκυλλακάκη, Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου- είχαν προετοιμαστεί για μια ιδιότυπη σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στον υπουργό Ανάπτυξης. Κάτι που συνέβη. Πέραν της παραπολιτικής, επί της ουσίας διαμορφώθηκαν δυο βασικές τάσεις εντός της κυβέρνησης: του Χρήστου Σταϊκούρα που επιμένει σε αυτοσυγκράτηση παροχών και του Άδωνη Γεωργιάδη που επιθυμεί αν προχωρήσει άμεσα σε μείωση του ΦΠΑ, επιδιώκοντας όπως, λέει και ο ίδιος να «ελαφρύνει τις τσέπες των καταναλωτών». Θεωρεί, δε, πως με αυτό το τρόπο το κέρδος θα είναι πολλαπλό καθώς οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία της βιωσιμότητας και όχι της έλλειψης αγαθών στο σπίτι αλλά και πως τα κέρδη σε πολιτικό επίπεδο θα είναι πολλαπλάσια.
Είναι γεγονός πως ο Χρήστος Σταϊκούρας το τελευταίο χρονικό διάστημα αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένος. Η ενεργειακή κρίση και η μετάλλαξη Όμικρον άλλαξαν άρδην τους στόχους αλλά κυρίως τις προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ. Είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις με μείωση της πανδημίας και είναι αλλιώς και στη μικροοικονομία αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους, να βρίσκεσαι ενώπιον μιας «υγειονομικής πανωλεθρίας».
Ο ΥΠΟΙΚ επιμένει, στη παρούσα φάση στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξαγγελία της κυβέρνησης, εξασφάλιση κονδυλίων, ενίσχυση της κοινωνίας. Επιμένει, επίσης, στον «οικονομικό ρεαλισμό». «Λίγα και στο χέρι παρά…», όπως λένε και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αντίληψη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως ένα ανάλογο βήμα μείωσης του ΦΠΑ, θα είχε ένα κοινωνικό θετικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα επικοινωνιακό, αλλά θα προκαλούσε σοκ στην οικονομία της χώρας. Με πρόχειρους υπολογισμούς το δημοσιονομικό κόστος θα ξεπερνούσε κατά πολύ, το 1,5 δις., ευρώ. Κόστος στην αρχή της χρονιάς για τους οικονομολόγους αποτελεί, «έγκλημα καθοσιώσεως»! Ειδικά με ένα άγνωστο Χ στην οικονομική εξίσωση, που λέγεται πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το τοπίο
Η απόφαση για μη μείωση του ΦΠΑ, αποτελεί δική του ευθύνη. Το ρίσκο μεγαλύτερο από τη προσφορά. Φέρεται να εκτίμησε τη προτεραιότητα της αύξηση του κατώτατου μισθού επί του παρόντος. Η μείωση του ΦΠΑ δεν αποκλείεται να επιστρέψει προϊόντος του χρόνου και κυρίως μετά τη λήξη του συναγερμού. Μόνον τυχαία δεν χαρακτηρίζουν κάποιοι και τη χθεσινή σχεδόν παράλληλη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παράγοντες του τουρισμού. Ο μεγάλος πυλώνας της εθνικής οικονομίας αποκτά μεγαλύτερο βάρος για τη φετινή σεζόν.
Η χθεσινή απόφαση δεν ήταν και η ευκολότερη. Τα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «απλοχεριάς», όπως σημειώνουν με δηκτικό τρόπο παράγοντες της κυβέρνησης. Είναι μια απόφαση με πολιτικό ρίσκο που μειώνει, όμως, σοβαρά το αντίστοιχο οικονομικό. Ρίσκο και για τον Χρήστο Σταϊκούρα που εμφανίζεται αντιδημοφιλής.
Αυτή είναι η μοίρα των υπουργών Οικονομικών. Το παρελθόν αποτελεί πάντα μεγάλο μάθημα. Ο Τσοβόλας δεν είναι, πλέον στη πολιτική ζωή και ο Τσακαλώτος βαφτίστηκε «δολοφόνος» της μεσαίας τάξης…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας