Διεθνή

Κυβερνοεπίθεση σε ιστότοπους της κυβέρνησης στην Ουκρανία

Κυβερνοεπίθεση σε ιστότοπους της κυβέρνησης στην Ουκρανία
Ανεστάλη η λειτουργία άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για να προληφθεί η εξάπλωση της κυβερνοεπίθεσης

Μαζική κυβερνοεπίθεση κατά την οποία απευθυνόταν η προειδοποίηση προς τους Ουκρανούς “να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα”, έπληξε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας χθες το βράδυ.

“Το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιστοτόπων δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχθηκαν και δεν διέρρευσε κανένα προσωπικό δεδομένο”, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ουκρανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ανεστάλη η λειτουργία και άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων για να προληφθεί η εξάπλωση της επίθεσης σε άλλες πηγές, αλλά ήδη έχουν αποκατασταθεί οι περισσότερες από τις πληγείσες κρατικές πηγές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας μεταξύ άλλων, σημειώνεται την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του σήμαναν συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

«Ουκρανοί, όλα τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν ανέβει στο δημόσιο δίκτυο», αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε προσωρινά στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών. «Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή σας διαγράφονται και δεν θα ανακτηθούν. Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες, φοβηθείτε και περιμένετε το χειρότερο», αναφέρεται επίσης.

«Αποτέλεσμα της μαζικής κυβερνοεπίθεσης, είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι ιστότοποι του υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Οι ειδικοί μας εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία του κυβερνοχώρου ξεκίνησε έρευνα», πρόσθεσε. Το μήνυμα που άφησαν οι χάκερ, το οποίο δημοσιεύτηκε στα ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά είναι το εξής: «Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Για το Volyn, για την OUN UPA [Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών/Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός], για τη Halychyna, για την Polissya και για ιστορικά εδάφη».

Η επίθεση γίνεται μετά από μια εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας με στόχο να αποτρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το να εισβάλει στην Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και άλλες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας στο εσωτερικό της θα αποτελέσουν πιθανότατα την αρχή για περαιτέρω επιθετικότητα. Οι ουκαρνικές αρχές, ωστόσο, δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ή άλλους πιθανούς ένοχους για την επίθεση της Παρασκευής.

Καταδίκη Μπορέλ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιεί «όλους τους πόρους της» για να βοηθήσει την Ουκρανία. Ο Μπορέλ είπε ότι οι πρεσβευτές της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συγκληθούν για μια επείγουσα συνεδρίαση με αφορμή την επίθεση, για την οποία πρόσθεσε ότι «αξίζει καταδίκη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments