Διεθνή

Ηφαίστειο Τόνγκα: Σεληνιακό τοπίο άφησε η έκρηξη

Ηφαίστειο Τόνγκα: Σεληνιακό τοπίο άφησε η έκρηξη
 Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα από την Τόνγκα.

Μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα που προκάλεσε κύματα τσουνάμι έχει πνίξει τα νησιά του Ειρηνικού στη στάχτη, έκοψε το ρεύμα και διέκοψε τις επικοινωνίες.

Έως και 80.000 άνθρωποι εκεί μπορεί να επηρεαστούν, δήλωσε στο BBC η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε ότι το τσουνάμι προκάλεσε «σημαντικές ζημιές», ξεβράστηκαν βάρκες στην ακτή και έπληξαν παραθαλάσσια καταστήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν ελάχιστες και η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στέλνουν πτήσεις επιτήρησης για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς.

Η Katie Greenwood της IFRC στα Φίτζι είπε ότι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

«Υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 80.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Τόνγκα που επηρεάζονται είτε από την ίδια την έκρηξη είτε από το κύμα τσουνάμι και τον πλημμυρισμό ως αποτέλεσμα της έκρηξης», είπε.

«Αυτό ήταν ένα σοκ για τους ανθρώπους, επομένως ανησυχούμε για αυτά τα εξωτερικά νησιά και είμαστε πολύ πρόθυμοι να ακούσουμε από τους ανθρώπους.»

Το υποβρύχιο ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο , στέλνοντας μια στήλη στάχτης στον ουρανό και πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κύματα ύψους 1,2 μέτρων που έφτασαν στην Τόνγκα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε στη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα από την Τόνγκα.

Καλυμμένη με στάχτη

Οι ντόπιοι λένε ότι η Τόνγκα μοιάζει «σαν σεληνιακό τοπίο» αφού έχει επικαλυφθεί με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκόνη μόλυνε τα αποθέματα νερού και κατέστησε το γλυκό νερό ζωτικής σημασίας, είπε η Άρντερν την Κυριακή.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η στάχτη και ο καπνός ώθησαν τις αρχές να ζητήσουν από τους ανθρώπους να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύουν τους πνεύμονές τους.

Καθώς ο ουρανός σκοτείνιαζε με στάχτη, βίντεο έδειχναν μποτιλιαρίσματα καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από περιοχές χαμηλού υψομέτρου με τα αυτοκίνητα τους. Ώρες αργότερα, το διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές της Τόνγκα έκλεισαν, καθιστώντας τους 105.000 κατοίκους του νησιού σχεδόν εντελώς απομονωμένους.

Πριν από τη μεγαλύτερη έκρηξη, το ηφαίστειο έδινε ενδείξεις με μικρότερες εκρήξεις. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τόνγκα είχε προειδοποιήσει ότι σε ορισμένες περιοχές είχε αναφερθεί μυρωδιά θείου και αμμωνίας.

Αποκατάσταση επικοινωνιών

Η κυρία Άρντερν είπε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σε ορισμένα μέρη του νησιού και τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν σιγά σιγά να λειτουργούν ξανά. Όμως η κατάσταση σε ορισμένες παράκτιες περιοχές παραμένει άγνωστη.

Ανίκανοι να μιλήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, πολλοί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ορισμένα απομακρυσμένα νησιά έχουν βυθιστεί πλήρως από το θαλασσινό νερό.

Οι ειδικοί λένε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai είναι μια από τις πιο βίαιες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments