Ελλάδα

Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων – Σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία

Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων – Σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία
Γώγος: Υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία

Είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εκτίμησε, το Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται για ένα ακόμη μηνά.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3, ο κ. Γώγος τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο κ. Γώγος απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον. Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς   που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και κάνουν θεραπεία από μόνοι τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

Όπως είναι γνωστό, χθες η Επιτροπή Ειδικών εισηγήθηκε την παράταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως από τη μια πλευρά φαίνεται αποκλιμάκωση πιο νωρίς σε σχέση με τα κρούσματα, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι λοιπόν, τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ μέχρι και τις 06:00 της 31ης Ιανουαρίου. Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί αν τη Δευτέρα 31/1 θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, αλλά και τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης.

Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι. Απαγορεύεται η μουσική.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, όπως και ευρύτερα για τα μέτρα που θα υπάρξουν και θα ισχύουν από την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments