Οικονομία: Yπάρχουν και καλά νέα;
Την ώρα που η χώρα είναι 6η κατα σειρά στην Ευρώπη σε αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και περίπου στη ίδια θέση για τις τιμές του φυσικού αερίου, με τη πανδημία να σαρώνει και τους νεκρούς να αυξάνονται, κατάφερε να δανειστεί με επιτόκιο 1,8%, 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Το μέσον και το μήνυμα ή αλλιώς το καλό και το τραγικό σενάριο.
Η μάχη των μαχών, δεν δίνεται, πλέον, στο μέτωπο της πανδημίας. Η μητέρα του πολέμου δίνεται στα χαρακώματα της οικονομίας. Και κυρίως στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Και η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν εκτίμησαν σωστά ούτε το μέγεθος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ούτε τη μακροβιότητα του φαινομένου. Με συνέπεια και με το χειμώνα να βρίσκεται στις αρχές του, να κινδυνεύει να τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα η εθνική οικονομία. Οι τιμές αυξάνονται σχεδόν χωρίς έλεγχο, το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο του πετρελαίου, τα βασικά αγαθά τείνουν να γίνουν απαγορευτικά ενώ παρατηρείται πλέον και στη χώρα μας το φαινόμενο του «ημερήσιου καταναλωτή». «Αγοράζω μόνο τα αγαθά του οικογενειακού τραπεζιού».
Είναι γεγονός, όμως, πως προσώρας τα κύματα της ακρίβειας βαίνουν ελεγχόμενα.
Ο τρόμος των φουσκωμένων λογαριασμών με το χιόνι να αγγίζει τα παράλια της Αττικής, δεν έχει φτάσει. Βρισκόμαστε εν αναμονή των λογαριασμών και του χειμώνα. Η Ευρώπη δείχνει για μια ακόμη ανήμπορη και η Ελλάδα μετά από μια 10ετη οικονομικη-τιμωρητική-κρίση, δοκιμάζει τα όρια των πολιτών της.
Η κυβέρνηση, βρίσκεται στο μέσον, περίπου της τετραετίας και αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την ώρα ανάληψης της εξουσίας. Τα δυο μεγάλα κύματα-υγειονομικό και ενεργειακή κρίση-θα προκαλέσουν, όπως σημειώνουν και τραπεζικοί κύκλοι, τσουνάμι την επόμενη ημέρα της ύφεσης τους. Καθώς για να επανέλθει η κανονικότητα και στη δημόσια υγεία και στην οικονομία θα απαιτηθεί διπλάσιος χρόνος του κανονικού και μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές. Ήδη το Eurogroup αποκάλυψε τις προθέσεις του για το 2002 εμμένοντας στη πολιτική της ύφεσης και προσαρμογής. Ο στόχος για την έξοδο από την επιτήρηση απομακρύνεται για τον Ιούνιο ενώ θα είναι έκπληξη αν πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να ακούσει λέξη για νέες παροχές.
Μόνον τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, τόνισε ότι «είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος για κάτι τέτοιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόνο στο ψωμί, το κόστος ανέρχεται σε 140 εκατ. τον χρόνο»!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνον δεν αποκλείει νέα στήριξη αλλά διακρίνει και τη προοπτική της ανασύνταξης των δυνάμεων της οικονομίας. Λέγεται πως η εντολή προς την οδό Νίκης-έδρα του υπουργείου Οικονομικών- είναι το «ξεσκόνισμα» της εξοικονόμησης και της προοπτικής της μελλοντικής ενίσχυσης. Η πιο, ίσως δύσκολη εξίσωση. Φαίνεται, όμως, όπως σημειώνουν οι πιο αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς, πως η κίνηση της δανειοδότησης μέσω του 10ετους ομολόγου, ήταν μια κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας της Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως μια πολύ σημαντική μάχη θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όταν ο υπουργός Οικονομικών, θα υποδεχθεί για δεύτερη φορά τους θεσμούς. Το καθεστώς της ενισχυμένης πειθαρχίας και αυτά δεμένα τα χέρια της οικονομίας καθώς έχει αντίκτυπο στην εκε δυτική βαθμίδα της χώρας. Η απελευθέρωση από τα συγκεκριμένα δεσμά και ο συνδυασμός με την απελευθέρωση των ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τονίσουν σημαντικά.
Τι θα έχει αφήσει πίσω του, όμως, ο χειμώνας;…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας