Στο κυνήγι της «καλής είδησης»
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προπονητής ποδοσφαίρου, θα έλεγε για τη χθεσινή ημέρα: «είδα στοιχεία που θέλω να τα βλέπω…πιο συχνά στο παιχνίδι μας!». Οι καλές ειδήσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση είτε καλείται να αμυνθεί, είτε να κάνει διαχείριση της σκληρής καθημερινότητας, είτε να αναζητήσει στοιχεία που να οδηγούν σε ευοίωνες προβλέψεις.
Και η χθεσινή ημέρα είχε τη, σίγουρα, εξαιρετική είδηση της άφιξης των πρώτων έξι Rafale και την πολύ καλή είδηση (και πρόβλεψη) από το διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Group Fritz Joussen, o οποίος σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό είπε ότι αναμένει διπλασιασμό των αφίξεων από την πλευρά του Ομίλου για το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Κάτι που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που προβλέπεται να ταξιδέψουν μέσω του ομίλου στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019. «Ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα» εκτίμησε ο Fritz Joussen, κάνοντας τον Πρωθυπουργό να χαμογελάσει όταν είπε: «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης».
Αισιοδοξία και εμπόδια
Αυτές ήταν δυο στιγμές της χθεσινής ημέρας που εντάσσονται στη «θετική ατζέντα» που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο και να επικρατήσει. Όμως, στην παρούσα φάση, δεν παύουν όλα αυτά να αποτελούν «στιγμές» σε μια πραγματικότητα εξόχως δύσκολη για την κυβέρνηση: πανδημία-ενεργειακή κρίση-ακρίβεια. Η επιθυμία για αισιόδοξες εξελίξεις, δεν παύει να είναι επιθυμία, ασχέτως αν έχει διπλή βάση στην πραγματικότητα: καλές προοπτικές της οικονομίας και δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης. Όμως ακόμη κι αυτές οι θετικές προοπτικές συναντούν δυο «εμπόδια»: αφενός την επιφυλακτικότητα των πολιτών, που ακούν μεν για πρόοδο των δεικτών της οικονομίας, αλλά δεν βλέπουν αυτό να βρίσκει ανταπόκριση στο πορτοφόλι τους, αφετέρου τα μηνύματα των Βρυξελλών που συστήνουν λελογισμένες παρεμβάσεις στις φοροαπαλλαγές.
Ήδη, η μέχρι τώρα (θετική) εξέλιξη της οικονομίας έχει επιτρέψει τόσο τις σημαντικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις, όσο και την κάλυψη της ύφεσης του ’20, η οποία φαίνεται να απορροφήθηκε από την ανάπτυξη του 2021.
Με την ελπίδα ότι η πανδημία θα βαίνει προς εκτόνωση, στην Κυβέρνηση ευελπιστούν οι σελίδες της θετικής ατζέντας (όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου στο pagenews.gr) να γίνονται ολοένα και περισσότερες. Με στόχο, μια αποστροφή από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο περιεχόμενο.
Ο στόχος
«Η Ελλάδα που αλλάζει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει αυτό να μην περιοριστεί στα Rafale αλλά να γίνει ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί η στρατηγική της Κυβέρνησης, αλλά και η επιχειρηματολογία της παράταξης. Διότι, ασχέτως του πότε θα γίνουν εκλογές, το βέβαιο είναι ότι το 2022 θα είναι προεκλογικό έτος. Κι άρα, η επιθυμία του Πρωθυπουργού θα ήταν την ώρα της κρίσης να μπορέσει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του παρουσίασε ένα συνεκτικό πρόγραμμα κι ένα πολυετές σχέδιο.
Δεν ήταν τυχαία, ούτε άκαιρη η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τις φοροαπαλλαγές στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα. Σε κάθε ενέργειά της, πλέον, η κυβέρνηση θα επιδιώκει –στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού- παρεμβάσεις που να δίνουν οικονομικές ανάσες. Άλλωστε, με έμφαση σημείωσε ο Πρωθυπουργός ότι ο στόχος είναι να μιλάμε για μια «Ελλάδα που αλλάζει σε όλα τα πεδία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα αμυντικά και διπλωματικά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας