Πανδημία: Σταθεροποίηση μεν, σε υψηλά επίπεδα δε – Κανένας εφησυχασμός από την κυβέρνηση
Σταθερή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση του αριθμού των νέων νοσηλειών και των νέων διασωληνώσεων αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ταυτόχρονα, όπως είπε χθες η κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη, κάτι που απέδωσε στο συχνό testing στα παιδιά. Ακόμα, σημείωσε ότι παρατηρείται μικρή άνοδος στους άνω των 65 ετών.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο ένας στους 3 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών.
Η καθηγήτρια είπε ακόμα ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί το 80-90% των νέων κρουσμάτων, αλλά να μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί η Δέλτα. Όπως τόνισε, πάνω από 60% των εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφείλεται στη Δέλτα.
Όσον αφορά στην κατάσταση στις ΜΕΘ, είπε ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 88% και και 63% σε απλές κλίνες.
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στον παιδικό πληθυσμό είπε ότι παράλληλα με την ύφεση σε όλη την επικράτεια παρατηρείται μείωση και στα παιδιά 4-18 ετών. Ειδικά, το διάστημα 10-16 Ιανουαρίου συνολικά ο αριθμός μειώθηκε σε 36.400 έναντι άνω των 43.000 κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα. «Το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά» είπε, ενώ στις ερωτήσεις ανέφερε ότι υπάρχει μικρή αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά αλλά ότι παίρνουν γρήγορα εξιτήριο.
Τέλος, παρατήρησε πως σε περιοχές όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας Λυκείου, όπως στην Αττική, στην Κρήτη και στα Τρίκαλα έχουμε μείωση κρουσμάτων.
Κανένα εφησυχασμός από την κυβέρνηση
Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και τη μερική σταθεροποίηση των λεγόμενων «σκληρών δεικτών» της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) η κυβέρνηση δεν κηρύσσει ούτε τη λήξη πανδημίας, ούτε τη λήξη συναγερμού.
Αντίθετα, από την κυβέρνηση αναμένουν κορύφωση των διασωληνώσεων αυτές τις μέρες και στη συνέχεια τη σταδιακή αποσυμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, κατά συνέπεια το μόνο βέβαιο είναι πως τα μέτρα θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Ταυτόχρονα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση είναι διπλό: Παρότι είναι πιο ήπια η Όμικρον, οι ανεμβολίαστοι κινδυνέουν εξίσου, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν διαρκώς από την κυβέρνηση, 5,8 εκατ. είναι οι δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης με τους 4,93 εκατ. να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν κλείσει ραντεβού. Άρα περίπου 870 χιλιάδες ενήλικες δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας