Κόσμος

Ρωσία ΝΑΤΟ: Το αντάλλαγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία

Ρωσία ΝΑΤΟ: Το αντάλλαγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία
Ρωσία ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι ζητούν μεγάλα ανταλλάγματα από την συμμαχία προκειμένου να μην υπάρξει πόλεμος με την Ουρανία.

Η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ προκειμένου να μην υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν παρατάξει στρατεύματα περιμετρικά της χώρας προκειμένου, από την μία η Ουκρανία να μην γίνει μέλος της συμμαχίας και από την άλλη να ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα τους για περιορισμό των ΝΑΤΟϊκών συνόρων.

Στις 12 Ιανουαρίου, συνεκλίθη το συμβούλιο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας  προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες της Δύσης για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και οι εγγυήσεις ασφάλειας που αξιώνει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι μπήκαν στον διάλογο με τον όρο να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όμως ζήτησε και άλλες εγγυήσεις:

  • Το πρώτο αίτημα είναι το ΝΑΤΟ να σταματήσει άμεσα την επέκταση του και να επιστρέψει στα σύνορα που οριοθετήθηκαν στις 23 Μαϊου του 1997. Αυτό σημαίνει ότι στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία που μπήκαν μετά το 1997, θα πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα  τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.
  • Το δεύτερο είναι ότι δεν θα αναπτυχθούν επίγειοι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς σε περιοχές που είναι δυνατό να την χτυπήσουν.
  • Το τρίτο είναι ότι δεν θα διεξάγονται ασκήσεις στη συμφωνημένη παραμεθόρια ζώνη

Η απάντηση του ΝΑΤΟ

Στα παραπάνω ανταλλάγματα το ΝΑΤΟ απαντά πως

  • Δεν θα παραχωρήσει στην Ρωσία δικαίωμα βέτο στην “πολιτική της ανοιχτής πόρτας” (εξέταση αιτήσεων προσχώρησης κρατών στην συμμαχία)
  • Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συζητήσεων με τη Ρωσία επί ζητημάτων ελέγχου των εξοπλισμών και ανάπτυξης πυραύλων

Η στάση της ΕΕ

Ως προς τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει παρατηρηθεί η απουσία της από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία (η οποία επιδιώκει σταθερά να παρακάμψει την ΕΕ στη διαβούλευση), ενώ ταυτόχρονα καταρτίζονται προσχέδια κυρώσεων για το ενδεχόμενο εισβολής στο ουκρανικό έδαφος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει τονίσει πως το Κρεμλίνο εσκεμμένα επιχειρεί να παραμερίσει την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι διαθέτει αμερικανικές εγγυήσεις πως «τίποτα δεν θα αποφασιστεί χωρίς συνεργασία, συντονισμό και συμμετοχή από την ΕΕ». Ανάλογο μήνυμα ότι «η όποια απόφαση ‘περνάει’ από την ΕΕ» έχουν εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση από κοινού η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία βρίσκεται από 1ης Ιανουαρίου στο τιμόνι της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ).

Η απάντηση Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση. “Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. “Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments