Ελλάδα

Κακοκαιρία Ελπίς: Η επόμενη μέρα του χιονιά

Κακοκαιρία Ελπίς: Η επόμενη μέρα του χιονιά
Κακοκαιρία Ελπίς: Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη την χώρα και ειδικά στην Εύβοια.

Η κακοκαιρία Ελπίδα άφησε πίσω της πολλά προβλήματα, τόσο στην Αττική Οδό, όσο και προβλήματα ηλεκτροδότησης. Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ατόμων από την Αττική Οδό, ενώ σήμερα ο Πρωθυπουργός αιτήθηκε από την εταιρεία την αποζημίωση των εγκλωβισθέντων, πράγμα που η εταιρεία δέχθηκε.

Από την άλλη, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι πολλά, όμως ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί. Από την άλλη, ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως παρατείνεται για ακόμα μία μέρα η γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αττική Οδό

Κλειστά τα σχολεία και αύριο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλειστά θα είναι και αύριο Τετάρτη (25.01.2022) τα σχολεία στην Αττική. Καθώς ο νομός έχει μπει σε καθεστώς… αργίας, δεν θα γίνει ούτε και τηλεκπαίδευση.

Άλλη μια μέρα να παίξουν χιονοπόλεμο θα έχουν οι μαθητές στην Αττική. Όπως ανακοινώθηκε τα σχολεία θα μείνουν για άλλο ένα 24ωρο κλειστά και δεν θα γίνει ούτε τηλεκπαίδευση αφού για την Αττική παρατάθηκε η γενική αργία.

Αναζητούνται ευθύνες για τα τεκταινόμενα στην Αττική Οδό

Ειδική επιτροπή Διερεύνησης θα προτείνει στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών το ύψος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Αττική Οδό για την ταλαιπωρία των οδηγών λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

Εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν ακόμη και τώρα εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Σε μια ταλαιπωρία που δεν έχει τέλος. Μέχρι τις 08:00 το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 1.800 οχήματα και έμεναν εγκλωβισμένα 1.200 ακόμη, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν εγκαταλείψει οι οδηγοί οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού.

Συνολικά, από την Αττική Οδό έχουν απεγκλωβιστεί 3.500 άνθρωποι.

Ο οδηγός κάθε αυτοκινήτου που έμεινε εγκλωβισμένο στην Αττική Οδό θα αποζημιωθεί με 2.000 ευρώ. Αυτή ήταν η απαίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αττική Οδό, κάτι το οποίο η εταιρία το δέχτηκε.

Διατηρείται το κύμα χιονιά

Το πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Ελπίδα» ανέλυσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, την ώρα που εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το θετικό είναι ότι πηγαίνουμε για ομαλοποίηση του καιρού σήμερα» μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας Ελπίδα, εκτίμησε το πρωί της Τρίτης ο μετεωρολόγος. Όπως εξήγησε, τα χιονοσύννεφα απομακρύνονται προς την ανατολική Πελοπόννησο.

Αυτό φυσικά, όπως τόνισε, δεν σημαίνει ότι και σήμερα Τρίτη δεν είναι μια δύσκολη ημέρα παρά του ότι από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε και περιόδους ηλιοφάνεια ακόμα και στην Αττική.

«Δεν θα λιώσει ο πάγος»

«Δεν φαίνεται αυτό, όμως, να λιώνει επαρκή ποσότητα χιονιού. Μπορεί το μεσημέρι να δούμε μέχρι 5 και 6 βαθμούς Κελσίου αλλά στο έδαφος η θερμοκρασία είναι διαφορετική» εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε, το κύμα κακοκαιρίας σήμερα θα εκτείνεται από ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια γιατί το βαρομετρικό χαμηλό έχει περάσει στο Αιγαίο και κινείται προς το Καστελόριζο. Κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ώρα με την ώρα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν προς τα πιο νότια τμήματα της Εύβοιας αλλά η Κρήτη θα παραμείνει σε κλοιό κακοκαιρίας μέχρι αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι.

Ειδικά για σήμερα, ο ίδιος ζήτησε «υπομονή μέχρι και το μεσημέρι όπου οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια της Αττικής, την κεντρική και νότια Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο αλλά και την Κρήτη. Στη συνέχεια, θα υπάρξει εξασθένιση των χιονοπτώσεων και περιορισμός αυτών προς Κρήτη και νότια Εύβοια. Στην Κρήτη συγκεκριμένα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και αύριο απόγευμα για να μιλήσουμε για μια πιο ουσιαστική βελτίωση».

Παρατείνεται και για την Τετάρτη η γενική αργία

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την παράταση της γενικής αργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Αττική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

«Γίνεται προσπάθεια ώστε ο απεγκλωβισμός όλων των συμπολιτών μας να γίνει το συντομότερο. Μέσω του Προστιακού μεταφέρονται στην Αθήνα όσοι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο. Από χθες το βράδυ μετακινούνται στην ΛΕΑ της Αττικής Οδού όλα τα οχήματα που αφέθηκαν από τους οδηγούς που απεγκλωβίστηκαν για να δουλέψουν τα εκχιονιστικά. Είναι σημαντικό ότι αποφύγαμε να έχουμε τραυματισμό ή κάτι χειρότερο. Η συνδρομή του ΕΚΑΒ ήταν χρήσιμη και ευχαριστούμε όλες τις δυνάμεις. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ιατρικής φροντίδας», είπε μεταξύ άλλων.

Η σύγκριση της κατάστασης στην Αθηνών Λαμίας και την Αττική Οδό είναι τόσο προφανής που είναι ανεδαφικά όσα ακούγονται, είπε ακόμα και κατέληξε: Η κατάσταση βελτιώνεται ώρα με την ώρα και ευελπιστούμε ότι το κλείσιμο της μέρας θα μας βρει χωρίς εγκλωβισμούς.

Επίχειρηση απεγκλωβισμού

attikiodos_apegklovismos8 svg%3E

Μαρτυρίες οδηγών

Ορισμένοι οδηγοί, όμως, ήταν εγκλωβισμένοι στην Αττική έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Μανώλης, οδηγός ταξί, που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό 10 λεπτά αφού μπήκε στο δρόμο και ενώ ρώτησε την υπάλληλο όταν πλήρωσε τα διόδια και εκείνη τον ενημέρωσε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για πιθανά προβλήματα!

Ο οδηγός, που μίλησε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ και ενώ ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του μαζί με την πελάτισσά του και μια άλλη γυναίκα, σε πίσω αυτοκίνητο που της τελείωσαν τα καύσιμα (!), είπε ότι μπήκε στην Αττική Οδό χθες στις 10:20!

«Είμαστε χιλιάδες αυτοκίνητα» είπε και τόνισε ότι σε ένα από τα αυτοκίνητα βρίσκεται εγκλωβισμένη και μια μεγάλη γυναίκα, η οποία είχε πάει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και επέστρεφε στο σπίτι της όταν η κακοκαιρία και η αδιαφορία τους εγκλώβισαν!

«Είμαστε εδώ από χθες το μεσημέρι στις 12:00. Μας έφεραν ένα σάντουιτς και ένα νερό κάποιοι φαντάροι και μία κουβέρτα. Έριχνε πάρα πολύ χιόνι και ήταν όλα σταματημένα», είπε μιλώντας στο MEGA πολίτης που παραμένει εγκλωβισμένος.

Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν ακόμα διακοπές ρεύματος

Η αποκατάσταση των βλαβών είναι σε εξέλιξη, είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι έως το βράδυ ο μεγαλύτερος όγκος θα έχει αποκατασταθεί. Γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να ηλεκροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι πρόσθεσε. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος περιέγραψε την κατάσταση έως αυτή την ώρα:

Πάνω από 650 εργαζόμενοι και 180 οχήματα σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την Πολιτική Προστασία κατευθύνονται εκεί που υπάρχουν προβλήματα. Στην μάχη και ελικόπτερο για να εντοπιστούν τα σημεία με βλάβες.

Για τις βλάβες ανα περιοχή στα νησιά έχουν αποκατασταθεί σχεδόν όλες.

Στην Εύβοια είναι 6 οικισμοί και στην βόρεια περί τους 15.

Στην Αττική: επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. Προβλήματα υπάρχουν σε: Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη και σε Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Καλέντζι, Μαραθώνα, Καλύβια και Κερατέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments