Πρόταση μομφής: Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. ξεκινά η συζήτηση – Πώς θα διεξαχθεί
Αύριο στις 6 το απόγευμα θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση θα αρχίσει με τοποθετήσεις δύο βουλευτών εκ μέρους αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπογράφουν το σχετικό αίτημα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κύκλος έξι βουλευτών από όλα τα κόμματα. Στη συνέχεια θα υπάρξει δωδεκαμελής κύκλος βουλευτών: πέντε της Νέας Δημοκρατίας, τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Το Σάββατο και την Κυριακή, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10 η ώρα το πρωί. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να πάρουν το λόγο την Κυριακή. Στόχος είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 7-8 το βράδυ και μετά να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.
151 βουλευτές
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, για την ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά 100. Δικαίωμα επιστολικής ψήφου έχουν όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και όσοι είναι σε καραντίνα.
Μετά την πρόταση μομφής διεκόπησαν όλες οι Κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο δηλαδή η συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου όσο και οι συνεδριάσεις των επιτροπών.
Νωρίτερα, καταθέτοντας την πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.
«Ζήτησα σήμερα το λόγο επειδή δεν έχει τίποτα καλό η κοινωνική πλειοψηφία να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και από το σημερινό πρωθυπουργό. Για όλα φταίει κάποιος άλλος εκτός από αυτούς και αντιμετωπίζουμε τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο πριν να είναι πολύ αργά. Για όλους αυτούς τους λόγους καταθέτω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά. Ήλθε η ώρα να φύγετε γιατί στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Προφανώς γίνεται δεκτή η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση. Σταματάει η συνεδρίαση και αύριο ξεκινάει η συζήτηση. Θα λάβετε τις απαντήσεις από τη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία για όλα τα ψέματα που είπατε πριν», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «ευκαιρία για συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης που ο κύριος Τσίπρας ζητά να φύγει».
«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
ΚΚΕ και Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων», αναφέρει το ΚΚΕ.
«Στις 18 Δεκεμβρίου 2021 από το βήμα της Βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Την πρόταση μομφής θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ, διευκρινίζοντας όμως ότι «η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια».
Στο Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί η στάση του κόμματος, την οποία θα ανακοινώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόψε το βράδυ.
Πρόταση μομφής: Τι προβλέπεται
«Πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας