Κόσμος

Γερμανία: Οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι βαρύτερες από τις οικονομικές

Γερμανία: Οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι βαρύτερες από τις οικονομικές
Οι Γερμανοί κάτω των 30 ετών υποφέρουν από μοναξιά, σύμφωνα με έρευνα

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στη γερμανική κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach, η οποία καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές συνέπειες είναι βαρύτερες από τις οικονομικές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Γερμανών θεωρεί ότι η κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Το 73% εκφράζει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας, το 68% προτάσσει ως βαρύτερη συνέπεια τον περιορισμό των επαφών με συγγενείς και φίλους, ενώ φαίνεται ότι από το συναίσθημα της μοναξιάς υποφέρουν κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες. Το 80% των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών αναφέρει ότι τα παιδιά “πλήττονται ιδιαίτερα” και το 31% ότι “υποφέρουν”. Γενικότερα, οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών διαμαρτύρονται συχνότερα από ό,τι ο μέσος όρος για μοναξιά. Το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί από 21% σε 36% για τον γενικό πληθυσμό τα τελευταία δύο χρόνια και από 16% σε 41% για άτομα έως 30 ετών.

Διαχείριση της πανδημίας

Η εμπιστοσύνη στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος φαίνεται επίσης να έχει περιοριστεί σημαντικά. Το 44% εκτιμά ότι η Γερμανία αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές καλά τις προκλήσεις, το 48% διαφωνεί. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το ισοζύγιο ήταν ξεκάθαρα θετικό.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Διαφορετικά γίνεται πλέον αντιληπτή από τους πολίτες και η κάλυψη των θεμάτων της πανδημίας από τα ΜΜΕ, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από ένα ή δύο χρόνια. Στην πρώτη φάση, η κάλυψη του θέματος έπαιζε τεράστιο ρόλο στον προσανατολισμό του πληθυσμού και μάλιστα αξιολογείτο θετικά από το 47% που θεωρούσε αληθινά τα ρεπορτάζ και μόνο το 23% ήγειρε ζήτημα πρόκλησης πανικού. Αυτή η εικόνα έχει τώρα σχεδόν ανατραπεί, με το 46% να αξιολογεί την κάλυψη των ΜΜΕ ως πρόκληση πανικού και μόνο το 28% να πιστεύει ότι προσεγγίζει την πραγματικότητα.

Συνέπειες στην οικονομία

Στο οικονομικό πεδίο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πέρασε τη διετή κρίση “καλά” και ότι θεωρεί τη θέση εργασίας εξασφαλισμένη. Μόνο το 15% ανησυχεί για την απασχόλησή του, σχεδόν όπως και πριν από την πανδημία. Επιπλέον, μόνο το 7% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της κατάστασης και το 24% αναφέρει “περιορισμένες απώλειες”.

Η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, εκτιμά το Ινστιτούτο DIW

Προς ύφεση οδεύει η γερμανική οικονομία, λόγω του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW του Βερολίνου. Η οικονομική παραγωγή είχε αρχίσει ήδη να συρρικνώνεται από το τέλος του προηγούμενου έτους. Επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αλλά οι ερευνητές του Πρακτορείου Reuters μιλούσαν για -0,3%.

Το βαρόμετρο του DIW βρισκόταν λίγο πάνω από τις 100 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2021 και τον Ιανουάριο συνέχισε την πτωτική του τάση, φθάνοντας στις 99,5. Αιτία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού και οι περιορισμοί που τον συνοδεύουν, επιβραδύνουν τον ρυθμό της οικονομίας. Η χρονιά, έως τώρα, κυριαρχείται και πάλι από την πανδημία, ωστόσο, όπως επισημαίνει εκ μέρους του DIW ο Σάιμον Γιούνκερ, η προοπτική για ανάκαμψη την άνοιξη είναι καλή. Στη βιομηχανία υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι σταδιακά επιλύονται τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών. Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία πιθανολογείται επίσης ότι θα είναι σιγά-σιγά και πάλι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Εάν οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν ανακάμψει σε λίγους μήνες, οι παραγγελίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε ισχυρή ώθηση της παραγωγής», προέβλεψε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments