Lifestyle

Βασιλική οικογένεια: Ξόδεψε περισσότερα από 13 εκατομμύρια λίρες δημόσιου χρήματος σε πτήσεις με ελικόπτερα

Βασιλική οικογένεια: Ξόδεψε περισσότερα από 13 εκατομμύρια λίρες δημόσιου χρήματος σε πτήσεις με ελικόπτερα

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Βασιλική οικογένεια: Υπάρχουν παραδείγματα που χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να πετάξουν μεταξύ των δικών τους σπιτιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βασιλική οικογένεια ξόδεψε περισσότερα από 13 εκατομμύρια λίρες δημόσιου χρήματος σε ιδιωτικές  πτήσεις και ταξίδια με ελικόπτερα λίγο λιγότερο από μια δεκαετία πριν από τις κλήσεις στο Cop26 για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, όπως αποκαλύφθηκε.

Η Βασίλισσα, ο Πρίγκιπας Κάρολος και ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ εξέδωσαν ο καθένας αιχμηρά μηνύματα στους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης σχετικά με την απειλή που συνιστά για τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή – με τον μονάρχη να τους προτρέπει να ενεργήσουν για «τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Πρίγκιπας Κάρολος ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν ιδιωτικά τζετ στη σύνοδο κορυφής

Ωστόσο, μια έρευνα του The Independent διαπίστωσε ότι οι Βασιλικοί έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια αξίας εκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους κάνοντας πτήσεις με ελικόπτερα τα τελευταία οκτώ χρόνια, προκαλώντας επικριτικά σχόλια από τους πράσινους οικολόγους, με έναν να επισημαίνει ότι οι άνθρωποι «πιστεύουν στη δράση πολύ πιο έντονα από τα λόγια».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily)

Έρχεται μετά από κριτική σε παγκόσμιους ηγέτες και αντιπροσώπους που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο Cop26 τον Νοέμβριο με ιδιωτικό τζετ – τα οποία είναι έως και 14 φορές πιο ρυπογόνα ανά επιβάτη από τις εμπορικές πτήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Πρίγκιπας Κάρολος ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν ιδιωτικά τζετ στη σύνοδο κορυφής.

Τα επίσημα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας χρηματοδοτούνται μέσω του φορολογούμενου μέσω του Sovereign Grant. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση από το The Independent των ταξιδιωτικών δεδομένων που δημοσιεύθηκαν στους ετήσιους λογαριασμούς Sovereign Grant από το 2013/14 έως το 2020/21 αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια £ έχουν δαπανηθεί για ταξίδια με πτήσεις και ελικόπτερα. Τα ταξίδια περιλαμβάνουν:

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης πραγματοποιούν επίσκεψη του FCO στην Κολομβία και το Μεξικό τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014, με κόστος 446.159 £. Το ζευγάρι πέταξε από την RAF Brize Norton στη Μπογκοτά, στη συνέχεια στην Καρθαγένη, στην Πόλη του Μεξικού, στο Campeche, πίσω στην Πόλη του Μεξικού και μετά στο Μοντερέι πριν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 200.000 £ δαπανήθηκαν σε ναυλωμένες πτήσεις για να πάει ο Πρίγκιπας Κάρολος σε επίσημη επίσκεψη της FCO στη Σαουδική Αραβία

Περίπου 210.345 £ ξοδεύτηκαν σε ναυλωμένες πτήσεις για να μεταφερθεί ο Πρίγκιπας Κάρολος στο Μουσκάτ τον Ιανουάριο του 2020 για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην Αυτού Μεγαλειότητα Σουλτάνο Haitham bin Tariq Al Said, μετά το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Σουλτάνου Qaboos bin Said. Πέταξε από το Aberdeen στο Muscat, πριν επιστρέψει στο Marham στο Norfolk, κοντά στο Sandringham.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης ταξιδεύουν για επίσημη επίσκεψη του FCO στη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Ινδίας και της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα τον Νοέμβριο του 2013 χρησιμοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις, με κόστος 350.413 £. Πέταξαν από το Brize Norton στο Νέο Δελχί, προτού πάνε στο Dehradun και στη συνέχεια πίσω στο Νέο Δελχί, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βομβάη, το Cochin, το Colombo, τη Ντόχα και μετά επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από 200.000 £ δαπανήθηκαν σε ναυλωμένες πτήσεις για να πάει ο Πρίγκιπας Κάρολος σε επίσημη επίσκεψη της FCO στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Άμπου Ντάμπι και το Μπαχρέιν τον Φεβρουάριο του 2014. Συνολικά 228.426 £ πήγαν στις πτήσεις από Brize Norton προς Ριάντ, Ντόχα, Άμπου Ντάμπι , Μπαχρέιν και πίσω στο Brize Norton.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης πραγματοποίησαν ναυλωμένες πτήσεις με κόστος £239.710 σε μια επίσημη τετραήμερη επίσκεψη της FCO στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2015. Πέταξαν από το Brize Norton στο Andrews AFB, το Louisville και πίσω στο Brize Norton.

Ο Δρ Doug Parr, επικεφαλής επιστήμονας της Greenpeace UK, δήλωσε: «Για κάθε μίλι που ταξιδεύετε, η πτήση είναι πολλές φορές πιο ρυπογόνο από άλλα μέσα μεταφοράς και ένα ιδιωτικό τζετ είναι πολλές φορές πιο ρυπογόνο από μια προγραμματισμένη πτήση. Οι πραγματικές αλλαγές που χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε το πρόβλημα της αεροπορίας είναι διαρθρωτικές – καθιστώντας τις τηλεδιασκέψεις και τα ταξίδια με τρένο φθηνότερες και ευκολότερες, και τιμολόγηση στο κόστος για το κλίμα και το περιβάλλον. Ωστόσο, όποιος θέλει να θεωρείται ως περιβαλλοντικό πρότυπο θα πρέπει να έχει μια προσεκτική ματιά στη χρήση του ιδιωτικού τζετ. Όταν παίρνετε ένα ιδιωτικό τζετ για να κάνετε μια ομιλία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην είναι το περιεχόμενο της ομιλίας για το οποίο μιλάνε οι άνθρωποι».

Η στάση της βασιλικής οικογένειας στα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει τη δυνατότητα να έχει θετικό αντίκτυπο στην κλιματική κρίση

Η Alethea Warrington, ακτιβίστρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για το κλίμα Possible, πρόσθεσε: «Η στάση της βασιλικής οικογένειας στα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει τη δυνατότητα να έχει θετικό αντίκτυπο στην κλιματική κρίση. Ωστόσο, οι εκκλήσεις των μελών της υπερπλούσιας ελίτ για πιο επείγουσα δράση για την κλιματική κρίση υπονομεύονται όταν οι δικές τους επιλογές δεν αντικατοπτρίζουν τη ρητορική τους.

Τα ιδιωτικά τζετ μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ πέντε και 14 φορές πιο ρυπογόνα από τα εμπορικά αεροπλάνα (ανά επιβάτη) και να εκπέμπουν 50 φορές τη ρύπανση των τρένων. Τα ελικόπτερα παράγουν επίσης πολύ υψηλότερες εκπομπές ανά επιβάτη από τα τρένα ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν στη δράση πολύ πιο έντονα από τα λόγια και αν υψηλού προφίλ δημόσια πρόσωπα όπως η βασιλική οικογένεια επέλεγαν βιώσιμα ταξίδια, αυτό θα αποτελούσε θετικό παράδειγμα για να δείξει τη σημασία της δράσης για το κλίμα σε όλους».

Η Helena Bennett, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στην Πράσινη Συμμαχία, δήλωσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως έδειξε ο πρωθυπουργός όταν επέλεξε να ταξιδέψει με τρένο στη διάσκεψη κορυφής COP26 για το κλίμα στη δεύτερη επίσκεψή του . Το να πετάει με ιδιωτικό τζετ είναι ένα από τα πιο μη βιώσιμα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος και, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν μιλήσει ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα πετώντας λιγότερο και αποφεύγοντας εντελώς τα ιδιωτικά τζετ».

Το ποσό των 13,5 εκατομμυρίων λιρών καλύπτει σχεδόν 2.000 ταξίδια, αλλά δεν περιλαμβάνει ορισμένες που πραγματοποιήθηκαν από ναυλωμένες πτήσεις ή ελικόπτερα τα τελευταία τέσσερα οικονομικά έτη – που σημαίνει ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο. Η ανάλυση του Independent έχει συμπεριλάβει μόνο το κόστος των ναυλωμένων πτήσεων ή τα ταξίδια με ελικόπτερο όπου αναφέρεται αποκλειστικά. Από το 2017/8 το κόστος ορισμένων ταξιδιών ενσωματώνει ξεχωριστά έξοδα ταξιδιού, όπως προγραμματισμένες πτήσεις για το προσωπικό, αλλά δεν παρέχει ανάλυση.

Υπάρχουν παραδείγματα Βασιλικής οικογένειας που χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να πετάξουν μεταξύ των δικών τους κατοικιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία ετήσια έκθεση του Sovereign Grant Reserve αναφέρει: «Το Sovereign Grant καλύπτει το κόστος των επίσημων ταξιδιών που πραγματοποιούνται από ή προς υποστήριξη της Βασίλισσας και άλλων μελών της Βασιλικής Οικογένειας. Τα ταξίδια από τη Βασίλισσα, τον Αείμνηστο Δούκα του Εδιμβούργου, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης και τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ μεταξύ κατοικιών κατηγοριοποιούνται ως επίσημα.»

Η πτήση με ιδιωτικό τζετ είναι η πιο εντατική μορφή μεταφοράς άνθρακα

Ταξίδια έχουν επίσης πραγματοποιηθεί από τη Royals χρησιμοποιώντας προγραμματισμένες πτήσεις ή το Royal τρένο, εγείροντας το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιούνται συχνότερα ως μια πιο φιλική επιλογή για το περιβάλλον. Εκτός από τα 13,5 εκατομμύρια £, δαπανήθηκαν επίσης κεφάλαια για ταξίδια RAF Voyager και BAe146.

Η βασίλισσα, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα της COP26, αλλά αποχώρησε αφού έλαβε ιατρική συμβουλή για ξεκούραση, προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα να δημιουργήσουν ένα «ασφαλέστερο, πιο σταθερό μέλλον» για τον πλανήτη. Προτρέποντάς τους να ενεργήσουν «για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας», τόνισε επίσης μια προειδοποίηση για την παγκόσμια ρύπανση που εξέδωσε ο εκλιπών σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος σε μια ομιλία του πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Πρίγκιπας Κάρολος όσο και ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφτηκαν τη σύνοδο κορυφής με τον δεύτερο στη σειρά στον θρόνο τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή από την πανδημία του Covid-19 «στο βαθμό που πρέπει να βάλουμε τους εαυτούς μας σε αυτό που μπορεί να που ονομάζεται πολεμική βάση».

Στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής, ο Δούκας του Κέιμπριτζ είπε ότι «το πιο σημαντικό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε» είναι «πώς να επισκευάσουμε τον πλανήτη μας». Ακολούθησε τα επικριτικά σχόλιά του για τα διαστημικά ταξίδια, λέγοντας σε ένα podcast του BBC «χρειαζόμαστε μερικούς από τους μεγαλύτερους εγκεφάλους και μυαλά του κόσμου προσηλωμένοι στην προσπάθεια επισκευής αυτού του πλανήτη, όχι στην προσπάθεια να βρούμε το επόμενο μέρος για να πάμε και να ζήσουμε». Είπε ότι δεν είχε «απολύτως κανένα ενδιαφέρον» να φτάσει τόσο ψηλά όσο το διάστημα και επεσήμανε το «θεμελιώδες ερώτημα» του κόστους άνθρακα των διαστημικών πτήσεων.

Ο Matt Finch, διευθυντής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ομάδα εκστρατειών Transport and Environment, πρόσθεσε: «Η πτήση με ιδιωτικό τζετ είναι η πιο εντατική μορφή μεταφοράς άνθρακα. Μια τετράωρη ιδιωτική πτήση εκπέμπει περίπου την ίδια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν ολόκληρο χρόνο, όταν μετράται με βάση την κατανάλωση. Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αποφεύγουν τη χρήση ιδιωτικών πτήσεων όταν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments