Κόσμος

Τανγκό Ρωσίας – ΗΠΑ για το Ουκρανικό και στην μέση η Ευρώπη

Τανγκό Ρωσίας – ΗΠΑ για το Ουκρανικό και στην μέση η Ευρώπη
Ρωσία – ΗΠΑ: Ρωσία και ΗΠΑ έχουν μπει σε μία διαδικασία σκληρού μπρα ντε φερ για το μέλλον της Ουκρανίας, ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει νέες αναταράξεις στην διεθνή σκακιέρα. Όλα ξεκίνησαν όταν η Ρωσία παρέθεσε στρατιωτικές δυνάμεις περιμετρικών των ουκρανικών συνόρων. Κατόπιν τούτου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μία προσπάθεια από κοινού με το ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν με την Ρωσία.

Όπως ήταν εύλογο, η Ρωσία μπήκε στην διαπραγμάτευση με την απαράβατη θέση να μην εισέλθει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει στο παρόν status της. Το ΝΑΤΟ δεν το δέχτηκε αυτό, αλλά ζήτησε να γίνει μία σύνοδος Κορυφής με την ρωσική αντιπροσωπεία προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι μπήκαν στον διάλογο με τον όρο να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όμως ζήτησε και άλλες εγγυήσεις:

  • Το πρώτο αίτημα είναι το ΝΑΤΟ να σταματήσει άμεσα την επέκταση του και να επιστρέψει στα σύνορα που οριοθετήθηκαν στις 23 Μαϊου του 1997. Αυτό σημαίνει ότι στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία που μπήκαν μετά το 1997, θα πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.
  • Το δεύτερο είναι ότι δεν θα αναπτυχθούν επίγειοι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς σε περιοχές που είναι δυνατό να την χτυπήσουν.
  • Το τρίτο είναι ότι δεν θα διεξάγονται ασκήσεις στη συμφωνημένη παραμεθόρια ζώνη

Η απάντηση του ΝΑΤΟ

Στα παραπάνω ανταλλάγματα το ΝΑΤΟ απαντά πως

  • Δεν θα παραχωρήσει στην Ρωσία δικαίωμα βέτο στην “πολιτική της ανοιχτής πόρτας” (εξέταση αιτήσεων προσχώρησης κρατών στην συμμαχία)
  • Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συζητήσεων με τη Ρωσία επί ζητημάτων ελέγχου των εξοπλισμών και ανάπτυξης πυραύλων.

Το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα των ΗΠΑ

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν κάποιο «χειροπιαστό» αποτέλεσμα, η Ρωσία ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, αφού έστειλε ιατρικό υλικό και αίμα στο στράτευμα στα ουκρανικά σύνορα. Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν τάχιστη όμως έκανε χρήση του τελευταίου του όπλου.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση θα σταματήσει το έργο του Nord Stream 2 και όλα αυτά την ώρα που υπάρχει σε εξέλιξη μία ενεργειακή κρίση που επηρεάζει περισσότερο την εξαρτημένη από την Ρωσία, Ευρώπη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο Nord Stream 2 είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρος για την Ρωσία και την Γερμανία, αν και τελευταία χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στη Ρωσία.

Η Ευρώπη στη μέση των εξελίξεων – Η σύνδεση Ουκρανικού με ενεργειακή κρίση

Αν και το Ουκρανικό δεν έχει άμεση σύνδεση με την ενεργειακή κρίση, έχει σίγουρα έμμεση, με την έννοια πως στα χέρια της η Ρωσία έχει ένα πολύ σημαντικό όπλο, την πλήρη εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά του Πούτιν, ο οποίος πιέζει τον Μπάιντεν προκειμένου να υποχωρήσει.

Ακόμα και αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να σταματήσει το έργο του Nord Stream 2, η Ρωσία δεν θα πάθει μεγάλη ζημιά. Οι κυρώσεις από την άλλη πλευρά έχουν δείξει πως δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Από την άλλη η Ευρώπη θα έχει τεράστια προβλήματα, καθώς είναι ήδη εξαντλημένη από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Επίσης, ένα βασικό στοιχείο είναι ότι μέσω της Ουκρανίας διακινούνται 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό είναι περίπου το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη και σχεδόν το μισό από αυτό που καταναλώνει η Γερμανία ετησίως.

Τι γίνεται αν επηρεαστεί το Ουκρανικό διαμετακομιστικό κέντρο

Εάν λοιπόν επηρεαστεί το Ουκρανικό διαμετακομιστικό κέντρο, δεν θα είναι εύκολη η αντικατάσταση.Η Gazprom θα μπορούσε να επαναδρομολογήσει το ήμισυ της προμήθειας σε έναν υποχρησιμοποιημένο αγωγό που διέρχεται από τη Λευκορωσία και την Πολωνία. Το άλλο μισό θα πρέπει να προέρχεται από αγορές ανοιχτής αγοράς, οι οποίες μπορεί να είναι ακριβές.

Η ενίσχυση της διέλευσης μέσω Λευκορωσίας δεν θα ήταν επίσης απλή. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα διακόψει τις προμήθειες, μεταξύ άλλων ως αντίποινα για τυχόν κυρώσεις της ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση.

Κλείνοντας, παρατηρείται ότι η Ρωσία έχει υπεροπλία και ότι η Ευρώπη δεν αντιδρά, καθώς μπαίνει στη μέση το διακύβευμα «Τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει την κάνουλα;». Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται εκτός συναγωνισμού, λόγω των εκλογών, η μία έχει μία νέα Κυβέρνηση που ακόμα διαχειρίζεται κάποια ζητήματα συνέχειας του κράτους και η άλλη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments