Φάλαινα: Τα αίτια θανάτου του Ζιφιού
Ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί, κάτω από δύσκολες συνθήκες η ιατροδικαστική εξέταση της ραμφοφάλαινας, που χθες εντοπίστηκε νεκρή στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου Κυνόσουρα, στη Σαλαμίνα.
Από τη νεκροψία της ραμφοφάλαινας διαπιστώθηκαν: ● Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και των μεσεντέριων αρτηριών.
● Σοβαρή παρασίτωση.
● Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.
● Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.
● Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.
Η νεκροψία, που διήρκεσε εννιά ώρες, διενεργήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου. Μιλώντας στην ΕΡΤ η κα Κομνηνού, ανέφερε ότι, εκτός από τα γνωστά ευρήματα – το κάταγμα της κάτω γνάθου και την πολύ άσχημη αιματολογική και βιοχημική εικόνα – το ζώο έπασχε από σοβαρή απίσχναση. Επιπλέον, όπως εξήγησε το πρόβλημα με τις αρτηρίες και τα νεφρά έκαναν το θηλαστικό ακόμη πιο ευάλωτο.
Στην ομάδα νεκροψίας του Ζιφιού συμμετείχαν εκτός από την καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, οι κτηνίατροι Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Παντελής Σαρρής, Θεόδωρος Καναβός, Γρηγόρης Μαρκάκης, η βιολόγος – ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ Αιμιλία Δρούγα, ο θαλάσσιος βιολόγος από την Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom Κίμωνας Κοεμτζόπουλος, η βιολόγος Έλενα Ακριτοπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Νικήτας Βογιατζής.
Ο ζιφιός θα οδηγηθεί σε καύση.
Το σχόλιο σας