Metaverse: Το Άγιο Όρος στην εικονική πραγματικότητα χάρη στο ΜΙΤ
Το συναίσθημα που νιώθουμε όταν επισκεπτόμαστε το Άγιο Όρος διαφέρει από τα άλλα είναι ανεξήγητο κυριαρχείται από δέος, κατάνυξη στην ψυχή και προσφέρει ηρεμία. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι, οι ήχοι αλλά και οι χαρακτηριστικές οσμές από το λιβάνι ή από τις φλόγες των καντηλιών. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί στο Διαδίκτυο των δύο διαστάσεων.
Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται σκαλί – σκαλί και τώρα. Οι ερευνητές σε συνδυασμό με τους προγραμματιστές έχουν στόχο να δημιουργήσουν έναν 3D κόσμο ο οποίος δεν θα διαφέρει και πολύ με τον πραγματικό. Δηλαδή θα μπορούμε να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους, να ακούσουμε τους ίδιους ήχους αλλά και να απολαμβάνουμε ένα φαγητό ή έναν χορό με τις ίδιες αισθήσεις.
«Η γεωμετρία του τρούλου στον συγκεκριμένο ναό έχει μη κανονική κυρτότητα»
Αυτό ακριβώς επιχειρούν και οι ερευνητές του MIT Design & Computation Group, ένας από τους οποίους είναι ο Νικόλαος Βλαβιανός. Για τις μελέτες τους οι ερευνητές διάλεξαν να μεταφέρουν στο ψηφιακό σύμπαν έναν ειδυλλιακό και εντυπωσιακό τόπο: τη Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος. Αρχικά έπρεπε να δημιουργήσουν τη Μονή στο ψηφιακό σύμπαν ακολουθώντας όλα τα βήματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ψηφιακού αντιτύπου. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή κρύβουν και κάποιες παγίδες.
«Η γεωμετρία του τρούλου στον συγκεκριμένο ναό έχει μη κανονική κυρτότητα» εξηγεί ο ερευνητής, συμπληρώνοντας ότι «για να καταγραφεί με ακριβή τρόπο η γεωμετρία αυτή χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε ένα drone. Αυτό θα έπρεπε να πετάξει ανάμεσα από την τοιχοποιία και ένα μεταλλικό υποστήριγμα το οποίο υπάρχει για να στηρίζεται ο πολυέλαιος. Ετσι, χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς: εάν το drone παρεκτρεπόταν κατά πέντε εκατοστά, θα μπορούσαν να υπάρξουν φθορές στην τοιχοποιία».
«Μπορούμε να αφαιρέσουμε τμήματα του μοντέλου με χειρουργική ακρίβεια ώστε να δούμε το εσωτερικό»
Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής ήταν μία εξαιρετικά λεπτομερής (ιστορική θα λέγαμε) απεικόνιση της Μονής Σίμωνος Πέτρας. Οι πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός ψηφιακού αντιγράφου, το οποίο «χτίστηκε» λαμβάνοντας υπ’ όψιν φυσικά χαρακτηριστικά όπως το μήκος και το πάχος των τοίχων, την κυρτότητα των τρούλων ή τις διάφορες ατέλειες της συνολικής δομής. Το ψηφιακό αυτό αντίγραφο επιτρέπει τη λεπτομερή επισκόπηση των χώρων του ναού, πραγματοποιώντας απλώς κάποιες τομές με τη βοήθεια ενός λογισμικού στον υπολογιστή.
Όλα είναι πιθανά, αφαιρώντας τον ψηφιακό τρούλο μπορεί κανείς να δει τη λεπτομερή αρχιτεκτονική του εσωτερικού του ναού. «Μπορούμε να αφαιρέσουμε τμήματα του μοντέλου με χειρουργική ακρίβεια ώστε να δούμε το εσωτερικό» σημειώνει ο ερευνητής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας