Αγιά Σοφιά δημοσίευμα: Ανησυχία για την προστασία της μετά τη μετατροπή σε τζαμί
Στις ανησυχίες των ειδικών για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί, τον Ιούλιο του 2020, αναφέρεται δημοσίευμα της Le Figaro, εστιάζοντας κυρίως στη συντήρηση και ορθή διαχείριση του ιστορικού ναού.
Όπως αναφέρει η συντάκτρια του κειμένου, Αν Αντλάουερ, την 1η Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Unesco στην Τουρκία, για να υποβάλει σχετική έκθεση για τα προβλήματα στο μνημείο λόγω της μετατροπής της χρήσης του. Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η αδυναμία των επισκεπτών να δουν κάποια από τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς, καθώς αυτά έχουν καλυφθεί από τεράστια πέπλα για θρησκευτικούς λόγους.
Οι τουρκικές αρχές είχαν δεσμευθεί ότι αυτό θα συνέβαινε μόνον την ώρα της προσευχής, ωστόσο τα πέπλα είναι μόνιμα εκεί, παρεμποδίζοντας τους επισκέπτες από το να θαυμάσουν τα ψηφιδωτά της Αψίδας και του πάνω ορόφου, γνωστού και ως «γκαλερί». Εκεί βρίσκονται τα πιο καλοδιατηρημένα από τα ψηφιδωτά, στα οποία, σημειωτέον, οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση με κανέναν τρόπο, καθώς η γκαλερί παραμένει εν γένει κλειστή.
Η απάντηση των Τούρκων
Θρησκευτικοί κύκλοι εξήγησαν στη δημοσιογράφο ότι τα ψηφιδωτά της γκαλερί και της Αψίδας έχουν καλυφθεί, καθώς βρίσκονται στην πλευρά της Μέκκας και εμποδίζουν τους πιστούς από το να προσευχηθούν. Κρατικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στη δημοσιογράφο, επέμειναν ότι θα βρεθεί μια λύση.
Ένας αρχιτέκτονας από το επιστημονικό συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1993 για τη συντήρηση του κτηρίου, ανάφερε ότι στην Αγιά Σοφιά δεν υπάρχουν «μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις». Παρόλα αυτά, ο ειδικός εκτιμά ότι σίγουρα γίνονται λάθη στη διαχείριση του κτηρίου, εφόσον έχει προτεραιοποιηθεί η λειτουργία του ως τζαμιού.
Τόσο οι αρχιτέκτονες και οι συντηρητές έργων τέχνης, όσο και οι ιστορικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο προστατεύεται η Αγιά Σοφιά, από τότε που έπαψε να αποτελεί μουσείο και μετατράπηκε σε τζαμί.
Το άρθρο της Le Figaro κλείνει αναφερόμενο, επίσης, και στην επίπτωση που είχε η μετατροπή του χώρου σε τζαμί στους ορθόδοξους της Τουρκίας αλλά και όλου του κόσμου, για τους οποίους η Αγιά Σοφιά αποτελεί σύμβολο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας