Ο κόσμος στα δύο
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το ψυχροπολεμικό κλίμα των τελευταίων ετών. Κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια στρατιωτική μάχη, στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συγκεντρώνει τα πιο σύγχρονα όπλα του στα σύνορα της Ουκρανίας και η Αμερική, επιστρέφει στην Ευρώπη, με κράνη πολέμου.
Την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομική δύναμη, Κίνα, όχι μόνον κλείνει γιγαντιαίες συμφωνίες φυσικού αερίου με τη Ρωσία αλλά παρεμβαίνει και στη στρατιωτική διαμάχη. Οι συμφωνίες που υπέγραψαν χθες, πριν από τη τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Πούτιν και Τζινμπίνγκ, ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της κινεζικής οικονομίας.
Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο στην Κίνα ενώ η Gazprom ανακοίνωσε την 30ετή σύμβαση για την παράδοση του φυσικού αερίου από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας στην κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας CNPC. Η Ρωσία προμηθεύει ήδη την Κίνα με περίπου 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Η Κίνα με αυτή τη συμφωνία ενισχύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ενεργειακή της επάρκεια ενώ εισέρχεται, πλέον, δυναμικά στο ευρύτερο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι. Με τη σιγουριά της συμφωνίας για τα επόμενα 30 χρόνια, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, χωρίς ενεργειακό άγχος σε νέους τομείς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους πιο σημαντικούς διαύλους προς την Ευρώπη είναι και το λιμάνι του Πειραιά!
Και αν όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν μοντέλα ανάπτυξης και συνεργασίας διακρατικής, η Κίνα αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην Ουκρανική κρίση. «Τα μέρη αντιτίθενται στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, καλούν τη βορειοατλαντική συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές προσεγγίσεις του ψυχρού πολέμου, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικών και πολιτιστικών-ιστορικών τους προτύπων και την ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών αντικειμενικά και δίκαια», αναφέρεται στη κοινή δήλωση Πούτιν και Τζινμπίνγκ. Κοντολογίς συμμαχία Κίνας-Ρωσίας με αντίπαλο δέος ΗΠΑ-Ευρώπη. Ένας κόσμος χωρισμένος στα δύο!
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, μοιάζουν να μη πιστεύουν στην όλη εξέλιξη. «Ή δεν θέλουν να το πιστεύουν», όπως σημείωνε χθες το βράδυ έμπειρος διπλωματικός παράγοντας. Η Ευρώπη δείχνει να ακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Η πίεση που ασκείται από πλευράς ΗΠΑ, είναι ασφυκτική. Τα αμερικανικά στρατεύματα, διέρχονται των ευρωπαϊκών εδαφών και οι βάσεις του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Η οπλοποίηση των ενεργειακών ροών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γηραιά Ήπειρο που η βάση της ενεργειακής της οικονομίας εδράζεται στη Gazprom. Στα ευρωπαϊκά διπλωματικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός. Ήδη έχει ληφθεί η απόφαση των άμεσων διπλωματικών πρωτοβουλιών και επαφών με τη Ρωσική πλευρά.
Παράγοντες που γνωρίζουν το εσωτερικό της Ιερουσαλήμ της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτιμούν πως «δεν θα πέσει η πρώτη σφαίρα». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως», τονίζουν με συγκλονιστικό τρόπο!
Έμπειροι διπλωμάτες και γνώστες της Ρωσικής διπλωματίας θεωρούν πως προσώρας ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει πετύχει δυο μεγάλους εθνικούς στόχους:
-έχει επανέλθει στο παγκόσμιο διπλωματικό και στρατιωτικό τραπέζι, ως παγκόσμια υπερδύναμη. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και των Ομοσπονδιών-κρατών, η Ρωσία είχε μετατραπεί σε παρία των ισχυρών δυνάμεων. Στη πορεία αυτή οι Ρώσοι ολιγάρχες αναπτύχθηκαν επιχειρηματικά σε ολόκληρο το κόσμο φτάνοντας μέχρι του σημείου να ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε πολλά μέρη του πλανήτη οι Ρώσοι έχουν επενδύσει και στο real estate και στα εθνικά χρηματιστήρια και στο τουρισμό και στη σίτιση και στο εμπόριο και στα μεγάλα έργα.
Ένα μεγάλο μέρος του Λονδίνου, οι Βρετανοί το αποκαλούν Londongrand θέλοντας να περιγράψουν το μέγεθος της ρωσικής επένδυσης. Ο Πούτιν σχεδίαζε χρόνια τη μετεξέλιξη της Ρωσίας. Ενίσχυε το ρωσικό στρατό, που παράκμαζε, ενίσχυσε την οικονομική εξωστρέφεια των Ρώσων, υποχρεώνοντας τους, μέρος των κερδών τους να επενδύονται στη ρωσική οικονομία και κυρίως στην ευρύτερη ανάπτυξη του κράτους.
Ο Πούτιν σήμερα, κάθεται σαν ίσος προς ίσον στο παγκόσμιο τραπέζι των ισχυρών δυνάμεων. Μόνον που ο καπιταλισμός, δεν είναι μόνον οικονομικό σύστημα. «Είναι μια ευρύτερη κουλτούρα με την οποία η Ρωσία απέχει πολύ», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά και Βούλγαρος γεωπολιτικός αναλυτής.
Η Ρωσία είναι το «αφεντικό της ενέργειας». Σχεδιασμός και αυτός πολλών χρόνων. Και ο επόμενος το ουράνιο. Η Ρωσία δείχνει να θέλει να κρατά τις τύχες των ευρωπαίων και όχι μόνον πολιτών στα χέρια της.
Αρμαγεδδών;
Λίγοι πιστεύουν πως θα δοθεί το πυρ. Οι φλόγες που θα αναπτυχθούν θα κάψουν το πλανήτη. Επιστροφή δεν θα υπάρξει. Για κανέναν. Ούτε για τη Ρωσία, που σε μια διαλυμένη Ευρώπη και σε χαοτικό κόσμο, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Στο Κρεμλίνο, όπως υποστηρίζουν οι έμπειροι διπλωμάτες, δεν αρέσκονται σε πολεμικές συγκρούσεις. Η αυξανόμενη πίεση σε κόκκινες λεπτές ισορροπίες είναι η αγαπημένη τους τακτική. Δύσκολα ο Πούτιν θα επιλέξει να δώσει την εντολή για έναρξη πολεμικών συγκρούσεων. Ισχύει και τώρα;
Εάν προσκαλέσεις μια αρκούδα να χορέψετε, δεν αποφασίζεις εσύ πότε τελειώνει ο χορός αλλά η αρκούδα”, λέει μια ρωσική παροιμία»…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας