Δένδιας Χίτον: Τετ α τετ με ευρεία γκάμα θεμάτων
Νίκος Δένδιας και Κρις Χίτον είχαν μία συνάντηση στο Λονδίνο, κάνοντας μία εκτενή συζήτηση για θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος. Μέσα στην θεματολογία ήταν το Κυπριακό και η η Ουκρανική κρίση.
Αναφορικά με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας και εξέθεσε λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις στον κ. Χίτον-Χάρις, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σχετικά με την Ουκρανία
Ως προς την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε την ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, καθώς και τη σημασία διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα την ανάγκη προστασίας των ομογενών στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη. Οι κ.κ. Δένδιας και Χίτον-Χάρις έθιξαν επίσης τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μετά το Brexit εποχή.
Συζήτησαν, εξάλλου, τη στενότερη διμερή συνεργασία που προνοεί το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο που υπέγραψε ο κ. Δένδιας με την κα Τρας στο Foreign Office τον περασμένο Οκτώβριο.
Το Tweet του Χίτον
Ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης εξέφρασε μέσω Twitter τη χαρά του για τη συνάντηση προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως το ουκρανικό και «η συνέχιση της προώθησης των δεσμών ΗΒ-Ελλάδας υπό το πλαίσιο που υπογράψαμε τον Οκτώβριο».
Ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει την Τρίτη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με διπλά διαπιστευμένους πρέσβεις δεκάδων χωρών, κυρίως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την εκλογή σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ για τη διετία 2025-2026.
Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για Τουρκία και Ελλάδα
Σε συνέντευξη του στο pagenews.gr, o Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε αναφέρει πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί “κλειδί” για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “Το ιερό Graal, το ιερό δισκοπότηρο της ιστορίας, ήταν και παραμένει η ανατολική Μεσόγειος. Ελέγχει αρτηρίες, διεθνών σχέσεων και εμπορίου. Εδώ είναι που οι πάντες θέλουν με κάποιον τρόπο να επέμβουν. Στον ομφαλό της ανατολικής Μεσογείου.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας