Ελλάδα

Νέα μέτρα: Οι εισηγήσεις για καρναβάλια και γήπεδα

Νέα μέτρα: Οι εισηγήσεις για καρναβάλια και γήπεδα
Νέα μέτρα: Οι ειδικοί μετά από συνεδρίαση τους κατέληξαν στο να μην χαλαρώσει κανένας από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Συνεδρίασε η Επιτροπή των Ειδικών για πιθανή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι ειδικοί εισηγούνται να μην χαλαρώσει κανένα μέτρο από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά του κορωνοϊού.

Βάσει της εισηγήσεως αυτής, δεν πρόκειται να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ δεν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν ούτε στην εστίαση. Ακόμα, η διασκέδαση θα παραμείνει μόνο για καθήμενους.

Τι αλλάζει στην εστίαση και γήπεδα

Ο λόγος που τα μέτρα παραμένουν ίδια είναι πως παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αριθμούς κοντά στις 20.000, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι ακόμα η επιθυμητή, ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να καταγράφει καθημερινά πάνω από 100 θανάτους.

Το μόνο που αλλάζει στην εστίαση με απόφαση της τελευταίας στιγμής είναι ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι. Δηλαδή απελευθερώνεται το όριο, το οποίο αρχικά είχε αυξηθεί στα οκτώ άτομα, από τα έξι που ισχύει σήμερα, ωστόσο αποφασίστηκε να μην υπάρχει όριο καθήμενων ανά τραπέζι. Ακόμη, οι ειδικοί εισηγούνται να μην αλλάξει κάτι ούτε στα γήπεδα, όπου σήμερα ισχύει το πλαφόν του 10% της χωρητικότητας, με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 1.000 άτομα.

Τι είχε αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη βούληση της κυβέρνησης είναι “να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα έχουμε αποφάσεις για τις καρνιβαλικές εκδηλώσεις. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο συνωστισμός στις αποκριάτικες συγκεντρώσεις δημιουργεί μεγάλες επιφυλάξεις στους ειδικούς, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας είναι σταθερά επιβαρυμένο για να δεχτεί την αύξηση των κρουσμάτων που θα πυροδοτούσαν μαζικές γιορτές.

Επιπλέον είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, στην τελική ευθεία για τις απόκριες, η επιδημιολογική εικόνα θα είναι επιβαρυμένη. Επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να προχωρήσουν ελεύθερα τα καρναβάλια, καθώς θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αλλά και περιστατικά ασυμπτωματικά, τα οποία θα μεταδίδουν τον ιό.

Πάσχα στο χωριό;

Τονίζουν δε ότι με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 100 νεκρούς σχεδόν κάθε μέρα, με τις εντατικές γεμάτες αλλά και με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι μεγάλη και να μένουν πίσω ακόμα και τακτικά χειρουργεία, δεν είναι ακόμα καιρός για να πιστέψουμε ότι η κανονικότητα είναι κοντά.

Επισημαίνουν ότι αν τηρήσουμε έως τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης τα μέτρα έτσι όπως τηρούνται σήμερα, είναι πιθανόν να ζήσουμε ένα Πάσχα που θα θυμίζει τα παλιά.

Υπό αυτό το πρίσμα φέτος είναι ορατό το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας ως τότε, σε συνδυασμό με την ανοσοποίηση του πληθυσμού – είτε μέσω των εμβολίων ή λόγω της νόσησης – αλλά και τα φάρμακα, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο τον Απρίλιο για επιστροφή σε κανονικότητα.

Το δίλημμα «Απόκριες ή Πάσχα»

Την ίδια στιγμή, εύθραυστη χαρακτήρισε την κατάσταση με την πανδημία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα.

Ο ίδιος μιλώντας στον Σκάι και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες δήλωσε: «Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».

Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments