Οικονομία

ΔΝΤ: Αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ευρωζώνη

ΔΝΤ: Αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ευρωζώνη
ΔΝΤ: Από το 12% στο 19% έφθασε η αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ευρωζώνη.

Από το 12% στο 19% έφθασε η αποταμίευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ με έκθεσή του αναφέρει πως τα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ εξοικονόμησαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα τη διετία 2020-2021.

«Ακόμη και με μια μέτρια αύξηση των δαπανών, ήτοι εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν περίπου το 1/3 της πλεονάζουσας αποταμίευσής τους για μεγαλύτερη κατανάλωση σε διάστημα δύο ετών, ας πούμε, θα πρόσθετε 2,5% στο ΑΕΠ και έως και 0,75% στον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους», σημειώνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι περισσότερες αποταμιεύσεις βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς όμως θεωρεί πως το είδος των δαπανών που αναγκάστηκαν να μη κάνουν τα νοικοκυριά αφορά σε μετακινήσεις και ταξίδια, έξοδα που δεν αντικαθίσταται εύκολα. Δεύτερον, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις συγκεντρώθηκαν κυρίως σε άτομα με υψηλά εισοδήματα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών αύξησε σημαντικά τις αποταμιεύσεις τους, ακόμη και όταν ορισμένες φτωχότερες οικογένειες μείωσαν τις αποταμιεύσεις τους. Τρίτον, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας σημαίνουν ότι πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους  ακόμα κι αν το επιθυμούν.

Τέταρτον, η εξάπλωση της παραλλαγής όμικρον σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να αναγκαστούν να αποταμιεύουν για λίγο περισσότερο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments