Μνημόνιο κατανόησης για πρόσληψη 4.000 εργατών από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κάθε χρόνο
Πηγή Φωτογραφίας: diafaneia.eu
Συμφωνία ότι η Ελλάδα θα απασχολεί 4.000 πολίτες Μπαγκλαντές ως εργαζομένους ετησίως, υπέγραψαν στην Ντάκα ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Πρόνοιας και Απασχόλησης Ομογενών του Μπαγκλαντές Imran Ahmad.
Οι δύο χώρες αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συμφωνία όπως απαιτείται, προσθέτοντας δυνητικά κλάδους και εργαζόμενους στο πλαίσιό της. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα μετά τη λήξη της πενταετίας της σύμβασής τους. Η Ελλάδα σχεδιάζει να παρουσιάσει τη συμφωνία αυτή προς έγκριση.
Είναι η πρώτη τέτοια σύμβαση εργασίας του Μπαγκλαντές στην Ευρώπη. «Οι εργαζόμενοι στο Μπαγκλαντές θα μπορούν να μεταβούν με ασφάλεια στην Ελλάδα για να εργαστούν νόμιμα τώρα. Θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, με τους εργοδότες να αναλαμβάνουν τα έξοδα μετακίνησης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης στο Μπαγκλαντές», σημείωσε ο Μηταράκης.
Οι εργαζόμενοι από αυτό το έθνος της Ανατολικής Ασίας έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά και μεγάλα προβλήματα με την εμπορία ανθρώπων και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο παρελθόν. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στο να διευκολύνει μια ασφαλή διαδικασία για τους εργαζόμενους, ώστε να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις δικές τους συμβάσεις εργασίας, ταξιδιωτικά έγγραφα και αποδεικτικό ασφάλισης υγείας, καθώς και να πληρώσουν ανεξάρτητα τυχόν έξοδα.
Η προώθηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με χώρες προέλευσης μεταναστών, ήταν στους κύριους στόχους της επίσκεψης
Βασικός στόχος της επίσκεψης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η προώθηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας με χώρες προέλευσης μεταναστών, όπως είναι το Μπανγκλαντές, η οποία εστιάζει, αφενός, στην παροχή δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης και ειδικότερα σε τομείς εποχικής εργασίας και, αφετέρου, στην από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων των λαθροδιακινητών.
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν κατά τη συνάντησή τους διμερές Μνημόνιο Κατανόησης για την καλύτερη συνεργασία σε θέματα νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης, προτάσσοντας τη χορήγηση αδειών εποχικής εργασίας, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας αναφορικά με τις απευθείας επιστροφές όσων εισέρχονται ή διαμένουν παρανόμως στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, σημείωσε ότι με την νομοθετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους, αποφεύγοντας την μόνιμη παραμονή στη χώρα μας.
Θέτει συγκεκριμένα όρια διαμενόντων, σε συνάφεια με την εθνική μεταναστευτική πολιτική, δεν επιβαρύνει κοινωνικές δομές με μέλη οικογένειας ούτε προβλέπει μακροχρόνια παραμονή και συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του πολίτη τρίτης χώρας.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που διοργάνωσε ο Υπουργός Αποδήμων κ. Ahmad παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Εμπορίου της χώρας.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το Μνημόνιο Κατανόησης
Συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την ενίσχυση των απελάσεων όσων διαμένουν παράνομα. Είναι ξεκάθαρη θέση της Ελλάδος η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.
Μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, αφενός θα πρέπει να παραμένουν έως 9 μήνες ανά έτος στη χώρα και αφετέρου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για αυτή την άδεια παραμονής.
Διάθεση -βάσει Άρθρου 13 ν. 4251/14- 4.000 αδειών ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.
Η εν λόγω άδεια επιτρέπει έως 9 μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας