Ελλάδα

Ελλάδα και Βουλγαρία «πρώτες» σε θανάτους από κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, όπως σημειώνει το Euractiv.

Δραματική είναι δυστυχώς η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό για Ελλάδα και Βουλγαρία, σε σύγκριση με τον πληθυσμό των δύο χωρών, που σημείωσαν θλιβερή πρωτιά ως προς τον αριθμό των νεκρών τους συνεπεία της πανδημίας, τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριου του 2022, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας, στη χώρα μας αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία καταγράφηκαν πάνω από 2.300 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο του νέου έτους 2022.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη η Κομισιόν, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας

Στη περίπτωση δε, της Βουλγαρίας,  πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού καθώς επίσης και στο ελλιπές και κακό σύστημα υγείας και αυτής της χώρας.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν δηλώνει εξόχως προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Καθοριστικός παράγοντας για την Ελλάδα, η κακή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ίδιο μέσο, αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα (η οποία είναι πιο θανατηφόρα) δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας. Η ίδια πηγή είπε ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να «πάρει μια ανάσα» καθώς αναμένουμε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Παράλληλα, πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε κακές διατροφικές συνήθειες έως και σε ελλιπή πρόσβαση σε κακές υποδομές υγείας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας, ενώ έχουν νομοθετηθεί (πρόγραμμα Απόστολος Δοξιάδης), δεν εφαρμόζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο