Διεθνή

Ουκρανία: Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης «αποκαλύπτουν» οι ΗΠΑ

Ουκρανία: Το ρωσικό σχέδιο της επίθεσης «αποκαλύπτουν» οι ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Η Ρωσία αρνείται επίμονα πως σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, με τον Πούτιν και τον Λαβρόφ να διαμηνύουν αντίστοιχα σε Μακρόν και Μπλίνκεν ότι πρόκειται για εκστρατεία προπαγάνδας, που έχει στόχο να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση.

Διπλωματικό αδιέξοδο και αναμονή, με την «μπάλα» να βρίσκεται στο γήπεδο του Πούτιν.

Οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν το «ρωσικό σχέδιο» εισβολής, για να ακυρώσουν τα σχέδια Πούτιν. «Φέρε μας αποδείξεις», ζητούν από τον Μπάιντεν πολιτικοί κύκλοι στη χώρα του.

Αυτή είναι προς το παρόν η κατάσταση αναφορικά με την ουκρανική κρίση, με τους Αμερικανούς να προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιθανόν στις 16 Φεβρουαρίου, τους Γάλλους να ανακοινώνουν ότι δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση ο Πούτιν, αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή και τους Ρώσους να συνιστούν στη Δύση να σταματήσει ψέματα και προβοκάτσιες και να ξαναδιαβάσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, εάν… ξέρει ανάγνωση.

«Δεν ξέρουμε εάν ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει προετοιμαστεί ώστε να ενεργήσει άμεσα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, η τηλεφωνική επικοινωνία του οποίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ απέβη άκαρπη.

Η Ρωσία αρνείται επίμονα πως σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, με τον Πούτιν και τον Λαβρόφ να διαμηνύουν αντίστοιχα σε Μακρόν και Μπλίνκεν ότι πρόκειται για εκστρατεία προπαγάνδας, που έχει στόχο να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Επιστροφή στη διπλωματία και αποκλιμάκωση ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν άμεσο και σοβαρό κόστος στην Ρωσία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω της διπλωματίας.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 11:04 π.μ. (ώρα ΗΠΑ) και διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Δεν υπήρξε «θεμελιώδης αλλαγή» μετά τη συνομιλία

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία, καθώς και για «άλλα σενάρια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης δεν οδήγησε σε μία «θεμελιώδη αλλαγή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια, όπως είπε, προσθέτοντας ότι η συνομιλία των δύο ηγετών ήταν «επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μία και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες», επανέλαβε.

Ρωσία: «Επιχειρηματική» η συνομιλία – Αμερικανική «υστερία» τα περί εισβολής

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, περιέγραψε την τηλεφωνική επικοινωνία του Σαββάτου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «ισορροπημένη και επιχειρηματική», αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το CNN, ο Ουσάκοφ δήλωσε, μάλιστα, ότι η συνομιλία των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, «διεξήχθη σε μία ατμόσφαιρα υστερίας σχετικά με την υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από Αμερικανούς αξιωματούχους – όλοι το γνωρίζουν αυτό».

Και προσέθεσε ότι «η πίεση γύρω από το θέμα της εισβολής έγινε συντονισμένα και η υστερία έφτασε στο αποκορύφωμά της».

Σύμφωνα με τον Ουσάκοφ, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι ήταν «αφοσιωμένος στη διπλωματική οδό και είχε διατυπώσει μια σειρά από σκέψεις, που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται σε πολλές από τις ανησυχίες της Ρωσίας».

Όμως, υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος, ο Πούτιν του απάντησε πως η Δύση αγνόησε τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «φουσκώνουν» την Ουκρανία με νέα όπλα και ενθαρρύνουν προκλήσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στην Κριμαία.

«Η ρωσική πλευρά, φυσικά, θα αναλύσει προσεκτικά τις σκέψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν και αναμφίβολα θα τις λάβει υπόψη, αλλά δυστυχώς αυτές οι σκέψεις δεν επηρεάζουν τα κεντρικά, βασικά στοιχεία των ρωσικών πρωτοβουλιών για την επέκταση του ΝΑΤΟ, για τη μη ανάπτυξη δυνάμεων κρούσης στην Ουκρανία και για την επιστροφή της Συμμαχίας στην κατάσταση του 1997», είπε ο Ουσάκοφ.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς, είναι οι βασικές κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ΗΠΑ.

«Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία», μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ITV, Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC, που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς και μία ακόμη στα νότια, έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό», αναφέρει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με το NBC, τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, αναγκάζουν τον Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδιά του.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments