Διεθνή

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Σπουδαία ανακάλυψη: Σπρέι για επίστρωση σε υφάσματα θωρακίζει από SARS-CoV-2

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Μία φθηνή, μη τοξική επίστρωση, η οποία είναι κατάλληλη σχεδόν για κάθε τύπο υφάσματος. Μειώνει τη μολυσματικότητα του ιού έως και κατά 90%. Στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας να την ψεκάζει επάνω σε υφάσματα «θωρακίζοντάς» τα από τον κορωνοϊό. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση, η οποία θα διατίθεται σε χαμηλή τιμή, επάνω στα ρούχα και τα υφάσματα, τα οποία θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) ανέπτυξαν μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση, κατάλληλη για σχεδόν κάθε τύπο υφάσματος, η οποία μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού SARS-CoV-2 ως και κατά 90%. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Applied Materials & Interfaces» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας  (ACS), στο μέλλον θα μπορεί ο καθένας μας να ψεκάζει την ειδική επίστρωση επάνω στα υφάσματα που θα θέλει να «θωρακίσει» από τον κορωνοϊό.

Η «φωτεινή» μέθοδος

Οι επιστήμονες εμβάπτισαν ένα ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε ένα βακτηριοκτόνο πολυμερές βάση του οποίου αποτελεί ένα μόριο που εκλύει μορφές οξυγόνου με αποστειρωτικές ιδιότητες όταν εκτίθεται σε φως.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπεριώδες φως ώστε να μετατρέψουν το διάλυμα σε μια στερεή επίστρωση επάνω στο ύφασμα. «Η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργητικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σκοτώνει τα μικρόβια τη στιγμή που έρχονται σε επαφή μαζί της και η ιδιότητα αυτή ενισχύεται όταν το ύφασμα εκτεθεί στο φως» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μάικλ Γουλφ, καθηγητής Χημείας στο UBC. Ψ

Υδρόφοβο ύφασμα

Όλα τα «συστατικά» της επίστρωσης είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση ενώ συνολικά η «φωτεινή» διαδικασία δημιουργίας της αντιμικροβιακής επικάλυψης διαρκεί περί τη μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Τέιλορ Ράιτ, διδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Χημείας του UBC. Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η επίστρωση καθιστά επίσης το ύφασμα υδρόφοβο, γεγονός που σημαίνει πως τα παθογόνα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν επάνω του.

Εφαρμογή σε μια… ηλεκτρική κουζίνα

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής επίστρωσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά, τα πολυεστερικά, τα τζιν και το μεταξωτά – πιθανές εφαρμογές της θα αφορούν νοσοκομειακά υφάσματα, υφάσματα για μάσκες προστασίας αλλά και για αθλητικά ρούχα.

Μάλιστα, όπως γράφει η Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα, τη στιγμή που άλλες τέτοιου είδους τεχνολογίες απαιτούν πολλή ενέργεια ή ακριβό εξοπλισμό για την ανάπτυξή τους, η μέθοδος των επιστημόνων του UBC είναι σχετικώς εύκολη στην εφαρμογή της και με χαμηλό κόστος. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι ζέσεως και ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ολοκληρώσω τη διαδικασία δημιουργίας της επίστρωσης σε μια απλή οικιακή ηλεκτρική κουζίνα» σημείωσε ο Ράιτ.

Το πείραμα της βακτηριακής «σούπας»

Προκειμένου να εξετάσουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της επίστρωσης οι ερευνητές εμβάπτισαν επιστρωμένο ύφασμα σε βακτηριακές «σούπες» που περιείχαν το βακτήριο Escherichia coli (Ecoliκαθώς και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA) – αμφότερα αυτά τα βακτήρια αποτελούν κύριους «ενόχους» ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ανακάλυψαν ότι μετά από 30 λεπτά, παρέμενε στο ύφασμα το 85% των βακτηρίων E.coli, ποσοστό που έπεσε στο 3% όταν το ύφασμα εκτέθηκε σε πράσινο φως επί 30 λεπτά. Αντιστοίχως, το 95% των βακτηρίων MRSA παρέμενε στο ύφασμα προτού αυτό εκτεθεί σε πράσινο φως – μετά την έκθεση το ποσοστό μειωνόταν στο 35%. Μετά από τέσσερις ώρες δεν υπήρχαν ζωντανά βακτήρια επάνω στο ύφασμα.

Έκθεση σε πράσινο φως

Με δεδομένο ότι το φως του ήλιου ή το φθορίζον φως διαθέτουν μικρότερο ποσοστό πράσινου φωτός, η ερευνητική ομάδα αναμένει παρόμοια αλλά λιγότερο καλά αποτελέσματα όταν το ύφασμα εκτεθεί σε αυτές τις πηγές φωτός. Για αυτό προτείνει όταν χρειάζεται μια έξτρα προστασία να τοποθετείται το ύφασμα σε ένα δωμάτιο στο οποίο υπάρχει ένας λαμπτήρας πράσινου φωτός – ο οποίος κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ.

Μείωση κατά 90% της μολυσματικότητας του SARSCoV-2

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν η επίστρωση που ανέπτυξαν μπορεί να μειώσει τη μολυσματικότητα του ιού των… ημερών μας, του SARS-CoV-2. Ετσι εμβάπτισαν ένα επιστρωμένο ύφασμα σε ένα διάλυμα που περιείχε σωματίδια του ιού και στη συνέχεια εξέθεσαν το διάλυμα αυτό σε ζώντα κύτταρα ώστε να φανεί αν ήταν ικανό να τα μολύνει. Όπως είδαν, όταν το ύφασμα τοποθετείτο κάτω από πράσινο φως επί δύο ώρες, καταγραφόταν μείωση ως και κατά 90% στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2.

Επιστρωμένες μάσκες προσώπου, το νέο «όπλο» ενάντια στην COVID

«Η κατασκευή μασκών προσώπου με βάση αυτή τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο ‘οπλοστάσιό’ μας ενάντια στην COVID-19, ιδίως σε ότι αφορά παραλλαγές του SARSCoV-2 με υψηλή μεταδοτικότητα όπως η Ομικρον» τόνισε ο δρ Φρανσουά Ζαν, καθηγητής Ιολογίας στο UBC, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Νοσοκομειακά υφάσματα και αθλητικά ρούχα

Η νέα επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα υφάσματα των αθλητικών ρούχων, καλύπτοντας επιφάνειές τους οι οποίες εκτίθενται στον ιδρώτα – με τον τρόπο αυτό θα εξολοθρεύονται τα βακτήρια που σχετίζονται με την άσχημη οσμή του ιδρώτα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη εταιρείες κατασκευής νοσοκομειακών υφασμάτων αλλά και αθλητικών ειδών έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία και το Πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

26.07.2024 | 20:30

UEFA: Αυτοί είναι οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ

26.07.2024 | 20:20

Δήμος Κηφισιάς: 40 προσλήψεις για σχολικές καθαρίστριες

26.07.2024 | 20:00

Lockheed Martin για τα ελληνικά F-35: Είναι «game changer» - To ξεχωριστό βίντεο

26.07.2024 | 19:45

Πυρκαγιές: Νησιά σε πολύ υψηλό κίνδυνο το Σάββατο

26.07.2024 | 19:39

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δείτε live την τελετή έναρξης [vid]

26.07.2024 | 19:31

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων Μητσοτάκης - Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Η υποδοχή και η χειραψία από τον Μακρόν

26.07.2024 | 19:06

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι σημαιοφόροι της Ελλάδας Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη ποζάρουν μαζί

26.07.2024 | 19:05

Πολάκης: "Κινούμενη βόμβα" για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την διαγραφή

26.07.2024 | 13:40

Νατάσα Θεοδωρίδου: Μας δείχνει τη μητέρα της που της μαγειρεύει στη Θεσσαλονίκη ομελέτα

26.07.2024 | 13:28

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τρολάρει τον Σάσα Βεζένκοφ - "Στο μπάσκετ είναι κορυφή, αλλά στο Pilates τον έχω"

26.07.2024 | 13:15

Αίθρα Λυκουρέζου: "Έκανα καιρό να ξεπεράσω το ότι φέρθηκα έτσι όπως φέρθηκα στη μητέρα μου"

26.07.2024 | 13:06

Ηλίας Βαλάσης: «Δεν λέω ψέματα, ήρθε και μου μίλησε ο Χριστός σας λέω»

26.07.2024 | 13:01

Η Δανάη Μπάρκα πήγε στο πιο όμορφο μέρος και πόζαρε χαλαρή δείχνοντας τα καλλίγραμμα πόδια της

26.07.2024 | 12:55

Μoυτσινάς: «Είμαι γκέι! Η πρώτη μου ερωτική επαφή ήταν με γuναίκα αλλά γύρω στα 19 μου»

26.07.2024 | 12:45

Θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη η σύζυγος του Γιαννακόπουλου: Τι είδαν όλοι στην οικογενειακή φωτογραφία

26.07.2024 | 12:37

Κατερίνα Καινούργιου: “Τον αδελφό μου τον φώναζα Έλενα – Τον έντυνα κορίτσι κρυφά από τους γονείς μας”

26.07.2024 | 11:56

Ολλανδία και Δανία δίνουν Leopard στην Ουκρανία

26.07.2024 | 11:45

Ο Νετανιάχου κάνει επαφές και ομιλίες στην Ουάσινγκτον και ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει στη Γάζα

26.07.2024 | 11:35

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αφρικανικές χώρες

26.07.2024 | 11:09

Ιράκ: Ρουκέτες εναντίον βάσης των ΗΠΑ – Αναφορές για εκρήξεις σε βάση στη Συρία

26.07.2024 | 10:45

Χαμάς: Ηγετικό στέλεχός της πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση από το Ισραήλ

26.07.2024 | 09:30

Ντόναλντ Τραμπ: Απαιτεί οι ΗΠΑ να «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη αν δολοφονηθεί

25.07.2024 | 14:29

Η Ρωσία και το Ιράν ξεκινούν κοινή ναυτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα

25.07.2024 | 14:26

Το Ιράκ αρχίζει να εισάγει τουρκική ηλεκτρική ενέργεια για να μετριάσει τις ελλείψεις

MUST READ

Διεθνή

Xάος στο Παρίσι: Eπίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο - 800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν [vid]

Συντονισμένες επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προειδοποιήσεις για βόμβα σε αεροδρόμια και μία χώρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στην οποία στρέφονται σήμερα τα φώτα του πλανήτη με αφορμή την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

26.07.2024 | 14:20

Διεθνή

Βενεζουέλα - Εκλογές: Έτοιμος για τρίτη θητεία ο Μαδούρο - «Ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Ο Μαδούρο είπε στο μεταξύ ότι η Βενεζουέλα έχει το πιο διαφανές εκλογικό σύστημα στον κόσμο.

26.07.2024 | 14:06

Διεθνή

Γάζα: Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά κάνουν έκκληση για άμεση εκεχειρία

«Μια άμεση εκεχειρία είναι επειγόντως απαραίτητη» σημειώνουν οι ηγέτες των τριών χωρών, με την κατάσταση στη Γάζα να είναι απελπιστική

26.07.2024 | 14:00

Διεθνή

Σολτς: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος για καγκελάριος το 2025»

Το πρόβλημα για τον Σολτς είναι ότι δεν τον θέλουν για νέο καγκελάριο καν τα μέλη του SPD, αφού οι δύο στους τρεις τον απορρίπτουν, όπως έδειξε άλλο ένα γκάλοπ, της Forsa. «Τα άσχημα αποτελέσματα του γκάλοπ είναι καλό κίνητρο» είπε ο Σολτς όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

26.07.2024 | 13:53

Διεθνή

Γαλλία: Εκκενώθηκε διεθνές αεροδρόμιο στην Αλσατία «για λόγους ασφαλείας» -Κοντά στα σύνορα με Ελβετία

Συναγερμός σήμανε στο διεθνές αεροδρόμιο EuroAirport Βασιλείας-Μυλούζ-Φράιμπουργκ στην Αλσατία της Γαλλίας με τις Αρχές να το εκκενώνουν «για λόγους ασφαλείας».

26.07.2024 | 13:47

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Είναι το τελευταίο κατεχόμενο και διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος

18.07.2024 | 15:57

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας

Πολιτική

Novartis: Ώριμο το αίτημα να πέσουν οι κουκούλες των μαρτύρων

17.07.2024 | 06:40

Η αποκάλυψη για τα Є 56 εκατ., που μοιράστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιπλέκουν τα πράγματα.

Πολιτική

Κομισιόν: Ζυμώσεις για τα χαρτοφυλάκια - Οι πιέσεις της Ελλάδας

20.07.2024 | 06:59

Τρία χαρτοφυλάκια διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Πολιτική

Σκληρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Λυπούμαστε που παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε τις δυνάμεις εισβολής

17.07.2024 | 12:48

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό πως υπονομεύει τις κοινές θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν

Πολιτική

Αποχώρησε ο Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Καρφιά» για Κασσελάκη [pic]

18.07.2024 | 12:44

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Δραγασάκης

Πολιτική

Συρεγγέλα: «Η μοναδική ειλικρινής συγνώμη είναι η διαγραφή του κύριου Πολάκη» [vid]

16.07.2024 | 15:17

«Δεν θα φοβηθώ κανέναν θρασύδειλο τραμπούκο πολιτικό»

Παρέλυσε το Παρίσι μετά τις δολιοφθορές στους σιδηροδρόμους – Ακυρώνει το 25% των δρομολογίων η Eurostar

“Σήμερα (Παρασκευή), η Eurostar θα ακυρώσει το 25% των δρομολογίων της. Θα γίνει το ίδιο το Σάββατο, 27 και την Κυριακή, 28″ [Ιουλίου], ανέφερε σε ανακοίνωση ο όμιλος.

Παρέλυσε το Παρίσι μετά τις δολιοφθορές στους σιδηροδρόμους – Ακυρώνει το 25% των δρομολογίων η Eurostar

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα απειλή για βόμβα σε σταθμό του Παρισιού

Νέος συναγερμός στις γαλλικές αρχές - Δύο ύποπτα δέματα στον σταθμό του Gare Du Nord

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα απειλή για βόμβα σε σταθμό του Παρισιού

Ζελένσκι: «Περήφανος» για τους Ουκρανούς που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας, για τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι παρά αυτό τον πόλεμο επιθετικότητας κατάφεραν να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να επιδείξουν το πνεύμα όλων των Ουκρανών»

Ζελένσκι: «Περήφανος» για τους Ουκρανούς που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Xάος στο Παρίσι: Eπίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο - 800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν [vid]

Συντονισμένες επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, προειδοποιήσεις για βόμβα σε αεροδρόμια και μία χώρα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στην οποία στρέφονται σήμερα τα φώτα του πλανήτη με αφορμή την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Xάος στο Παρίσι: Eπίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο – 800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν [vid]

Μήνυμα Πολάκη στον Κασσελάκη: Μόνο ο λαός διαγράφει, δεν σταματώ, πάρτε το χαμπάρι [vid]

Τι απαντάει λίγη ώρα μετά την αποπομπή του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα Πολάκη στον Κασσελάκη: Μόνο ο λαός διαγράφει, δεν σταματώ, πάρτε το χαμπάρι [vid]

Φαβορί ο Τζιτζικώστας για τη θέση του Επιτρόπου

Το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα.

Φαβορί ο Τζιτζικώστας για τη θέση του Επιτρόπου

Κασσελάκης στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Κορύφωση του κυβερνητικού αδιεξόδου [vid]

Από την συνεδρίαση απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας

Κασσελάκης στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Κορύφωση του κυβερνητικού αδιεξόδου [vid]

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόφαση του ΠΙΣ ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό των ασθενών

Όλες οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απόφαση του ΠΙΣ ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό των ασθενών