Οικονομία Άποψη

Ελληνικές startup: Στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κολοσσών οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Ελληνικές startup: Στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κολοσσών βρίσκονται οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κολοσσών βρίσκονται οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα πρόσφατα παραδείγματα της Viva Wallet που εξαγοράστηκε από την JP Morgan αλλά και η αναμενόμενη εξαγορά της Accusonus από το facebook δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει επιτευχθεί σε αυτό το επίπεδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Endeavor το 2022 θα είναι χρονιά-ορόσημο για την ελληνική τεχνολογία, καθώς θα έχουμε ταυτόχρονα ρεκόρ σε όλα τα βασικά μεγέθη του οικοσυστήματος που δημιουργούν οι ελληνικές startups. Θα αφορά:

  • στον αριθμό εξαγορών και στο μέγεθος των συμφωνιών,
  • στο ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν με επενδύσεις και δανεισμό,
  • στις νέες θέσεις εργασίας και στον αριθμό εταιρειών που θα ιδρυθούν ή θα ξεκινήσουν δραστηριότητα στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες με ελληνικό DNA κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ το περασμένο έτος, ανερχόμενες σε 4,5 δισ. δολ. από μόλις 1,3 δισ. δολ. τόσο το 2020 όσο και τη διετία 2018-2019, ενώ ήταν δεκαπλάσιες έναντι του 2015, όταν είχαν ανέλθει σε μόλις 400 εκατ. δολ., αλλά και 87 φορές περισσότερες έναντι του 2010.

Ελλάδα startups: Στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης

Στο χάρτη των επενδύσεων σε data centers, startups και hubs έχει μπει πλέον δυναμικά η Ελλάδα. Σύμφωνα, με τα στοιχεία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, με ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα, όπως, καταγράφονται στον ευρωπαϊκό χάρτη επενδύσεων, η χώρα μας, βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα στις χώρες των 27. Συγκεκριμένα και με βάση την απόφαση για μεγάλη ενίσχυση στους συγκεκριμένους τομείς, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).

Αντίστοιχα, αποτελούν το 1,48 % του συνόλου των δημοσίων δαπανών και φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση στην Ευρώπη των 27, πάνω από το σχετικό Μ.Ο. της Ένωσης (1,42%) καθώς και της Ευρωζώνης (1,46%).

Οι τομείς δραστηριοτήτων και οι στόχοι

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι life sciences, retail και agritech, με τις startups των maritime tech και deep tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

Ο φιλόδοξος στόχος, σύμφωνα με στελέχη της εν λόγω αγοράς, είναι οι ελληνικές startups να εισφέρουν κάποια στιγμή το 10% του εθνικού ΑΕΠ, ενώ περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος αναμένεται πως θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα ο χώρος των big data analytics, των έξυπνων αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο