Τεχνολογία

Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας στην πυρηνική σύντηξη από ευρωπαϊκό αντιδραστήρα

Ρεκόρ παραγωγής ενέργειας: Ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη επιστημονική πρόκληση

Ο Joint European Torus (JET) αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης στο Oxford του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφερε να παράγει το υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί ποτέ από τη σύντηξη των ατόμων. Επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα EUROfusion έχει σκοπό να αποδείξει πως ο σχεδιασμός είναι σωστός και να καθοδηγήσει τα πειράματα του πολύ μεγαλύτερου αντιδραστήρα ITER, ο οποίος κατασκευάζεται τώρα στη Γαλλία για να ξεκινήσει τα πειράματα το 2025.

Το JET πέτυχε αυτό που είχαμε προβλέψει. Τα ίδια μοντέλα δείχνουν πως ο ITER θα δουλέψει. Αυτά τα αποτελέσματα-ορόσημο, μας φέρνουν ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσουμε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον επιστημονικό τομέα και στον τομέα της μηχανικής.\

Ο παράγοντας Q ήταν 0.33, που σημαίνει πως παρήγαγε το 1/3 της ενέργειας που δαπανήθηκε για το πείραμα

Το πείραμα έσπρωξε τον αντιδραστήρα στα όρια του, περιορίζοντας σε μαγνητικό πεδίο πλάσμα δευτερίου και τριτίου, παράγοντας έτσι 59 megajoules ενέργειας σε πέντε δευτερόλεπτα, διπλασιάζοντας το ρεκόρ του 1997 με 21.7 megajoules.

Ο παράγοντας Q ήταν 0.33, που σημαίνει πως παρήγαγε το 1/3 της ενέργειας που δαπανήθηκε για το πείραμα. Το μεγαλύτερο Q που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι 0.7 από το National Ignition Facility των ΗΠΑ, αλλά διήρκησε μόλις 4 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Στόχος του νέου ITER είναι να πετύχει Q 10 ή μεγαλύτερο, παράγοντας 500MW ενέργειας σε παλμούς 400-600 δευτερολέπτων. Να σημειώσουμε πως το ITER δε θα παράγει ενέργεια σε μορφή ηλεκτρισμού αλλά θα χαράξει το δρόμο για τους αντιδραστήρες που θα κάνουν πραγματικότητα την αέναη παραγωγή ενέργειας.

Αν μπορούμε να κρατήσουμε τη σύντηξη για πέντε δευτερόλεπτα, τότε μπορούμε να την κρατήσουμε για πέντε λεπτά και μετά για πέντε ώρες, καθώς ανεβάζουμε την κλίμακα των μελλοντικών αντιδραστήρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο