Οικονομία Άποψη

Γιαμάλ Ευρώπη: Οι ροές φυσικού αερίου με κατεύθυνση ανατολικά μέσω του αγωγού είναι σταθερές

Γιαμάλ Ευρώπη: Οι ροές φυσικού αερίου με κατεύθυνση ανατολικά μέσω του αγωγού είναι σταθερές

Πηγή Φωτογραφίας: highnorthnews.com

Γιαμάλ Ευρώπη: Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ, που συνήθως ταξιδεύουν δυτικά από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παρέμειναν αντίστροφες και σταθερές την περασμένη Τετάρτη, στέλνοντας τροφοδοσία στην Πολωνία από τη Γερμανία.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ, που συνήθως ταξιδεύουν δυτικά από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, παρέμειναν αντίστροφες και σταθερές την περασμένη Τετάρτη, στέλνοντας τροφοδοσία στην Πολωνία από τη Γερμανία. Η σύνδεση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας λειτουργεί αντίστροφα από τις 21 Δεκεμβρίου, ασκώντας ανοδική πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ροές προς την Πολωνία από τη Γερμανία ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα το πρωί της Τετάρτης, αμετάβλητες τις τελευταίες 48 ώρες.Ο χειριστής είπε ότι οι μετονομασίες ή οι προσφορές παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 15% της ετήσιας παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τα δυτικά προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom το οποίο μπορεί να δεσμεύσει χωρητικότητα αγωγών σε καθημερινές δημοπρασίες, δεν έχει παραγγείλει χωρητικότητα για τον Φεβρουάριο. Επίσης, δεν έκανε κράτηση χωρητικότητας για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία δημοπρασία τη Δευτέρα.

Γιαμάλ Ευρώπη: Τι δείχνουν οι τιμές φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 184,95 ευρώ ανά μεγαβατώρες στις 21 Δεκεμβρίου, όταν το σύστημα Yamal-Europe ανέστρεψε τη ροή. Επίσης, δεν έκανε κράτηση χωρητικότητας για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία δημοπρασία τη Δευτέρα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 184,95 ευρώ ανά μεγαβατώρες στις 21 Δεκεμβρίου, όταν το σύστημα Yamal-Europe ανέστρεψε τη ροή.

Η Ρωσία αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και η Gazprom λέει ότι εκπληρώνει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Αντίθετα, λένε ότι οι αντίστροφες ροές αντικατοπτρίζουν τους αγοραστές που αποφεύγουν τις υψηλές τιμές spot για τη νέα ρωσική προμήθεια μέσω του αγωγού υπέρ του φυσικού αερίου από τη Γερμανία σε υπόγεια αποθήκευση ή που προέρχονται από αλλού.

Η αλλαγή σήμαινε επίσης ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη έχουν πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι υποψηφιότητες μέσω αυτής της διαδρομής έχουν αυξηθεί από χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τις ημερήσιες ροές που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πόσο εξαρτημένη είναι από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο

Περίπου το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται, σύμφωνα, με την Eurostat με εισαγωγές από την Νορβηγία, την Εγγύς Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και την Λιβύη.

Η Gazprom μεταφέρει το φυσικό αέριο σε συγκεκριμένα σημεία στα εξωτερικά σύνορα και στη συνέχεια οι χώρες-μέλη προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται. Με άλλα λόγια η Γερμανία μπορεί να αγοράσει, για παράδειγμα, από την Ρωσία φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια να διοχετεύσει στην Πολωνία ή την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments