Διεθνή

Μπλίνκεν: “Φοβόμαστε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί εντός της εβδομάδας στην Ουκρανία”

Μπλίνκεν: “Φοβόμαστε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί εντός της εβδομάδας στην Ουκρανία”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μπλίνκεν: Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί εντός της εβδομάδας στην Ουκρανία.

Μετά το διάγγελμα του Ζελένσκι για την πιθανότητα επικείμενης επίθεσης στην Ουκρανία, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέβασε την κλίμακα των προειδοποιήσεων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως είναι πιθανό αυτό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Ανοικτός ο δρόμος της διπλωματίας

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε. Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε παρ’ όλα αυτά ο κ. Μπλίνκεν. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμοί φτάνουν στην περιοχή

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments