Πολιτική

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Στην Ολομέλεια εξελίσσεται, από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άµυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Ολομέλεια εξελίσσεται, από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άµυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτή την  ώρα βρίσκεται στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει η Βουλή είναι αυτό της εθνικής ευθύνης» την οποία είχε χρησιμοποιήσει στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Όπως είπε με το σημερινό νομοσχέδιο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις να αναβαθμιστεί εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. «Για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα τόσο σημαντικά προγράμματα αγοράς εξοπλισμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού

«Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Το ΓΕΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα συγκροτεί υπόδειγμα τεχνικής και διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι φρεγάτες θα φτάσουν νωρίς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μια συμφωνία εξαιρετικά σύμφορη για τη χώρα». «Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά στην ασφάλεια της πατρίδας μας. συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις βαθαίνοντας συμμαχίες με εταίρους δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale

«Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale. Θυμίζω ότι και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων καθώς ο τύπος αυτός μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων λέγοντας ότι «είναι μια απόφαση που παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας μια αδικία ετών και θα έχει και συνέχεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν»

Μητσοτάκης: Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι «μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά σε όσα συζητάμε σήμερα. Από ό,τι κατάλαβα λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale, όλα αυτά τα βάζετε σε κοινοβουλευτικό μίξερ για να φτάσουμε στο παρών. Σας ρωτώ αν αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Καταψηφίσατε τη συμμαχία με την Γαλλία και καταλαβαίνω ότι το ίδιο θα κάνετε με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες και την επέκταση των χωρικών υδάτων. Καταψηφίσατε δηλαδή όλα όσα χαιρέτησαν όλοι οι Έλληνες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο ζήτησε να διευκρινίσει για τη φράση του Γιώργου Τσίπρας ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός». «Επιμένετε ότι η άμυνα δεν αποτελεί αυτοσκοπό; Για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας: «εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό οπότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία»

Δείτε live την ομιλία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments