Ελλάδα

Μέτρα πανδημία: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση

Μέτρα πανδημία: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση
Μέτρα πανδημία: Σταδιακά η Επιτροπή θα αρχίσει να εισηγείται την άρση των περιορισμών που έχουν αντιμετωπιστεί για τον κορωνοϊό.

Σε εφαρμογή πρόκειται να τεθεί η επιχείρηση προσεκτική χαλάρωση για τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την πανδημία. Οι ειδικοί πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα σχετικά με την απόφαση περί άρσης των μέτρων, μια απόφαση που δεν έλαβαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την άρση των υφιστάμενων μέτρων, οι οποίες θα αφορούν τους εμβολιασμένους και μόνο. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, αναφέρονται στην καθοδική πορεία της πανδημίας, ωστόσο εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για την εμφάνιση τυχόν νέων μεταλλάξεων. Προειδοποίηση FDA

Άρση μέτρων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Τετάρτη αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την επιστροφή των όρθιων θαμώνων σε εστίαση και διασκέδαση.

Αλλαγές αναμένεται και στον αθλητισμό, όπου η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και μάλιστα με ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει και το 50%.

Τέλος και στην απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, με τους μαθητές να μπορούν πλέον οργανώσουν ομαδικές εκδρομές.

Αρχίζει τον Μάρτιο η αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νούμερα της πανδημίας του κοροναϊού.

Μιλώντας στο GRTimes τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή περίπου για τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή (βλ. νέα μετάλλαξη) αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».

Ο ρυθμός εμβολιασμού καθυστέρησε την αποκλιμάκωση

Ο καθηγητής του ΑΠΘ συμπληρώνει μάλιστα, ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα είχε ήδη ξεκινήσει εάν «δεν υπήρχε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού, η οποία βοηθά στο άμεσο χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Δυστυχώς όποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση, έχει μόλις 19% κάλυψη από την μετάλλαξη «Όμικρον». Οπότε δεν έχουμε μείωση των αριθμών ακριβώς δεν εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμασταν μέχρι πρότινος», σημειώνει.

Στην ερώτηση για το αν είναι δικαιολογημένη μια χαλάρωσε των μέτρων που συζητούν οι ειδικοί ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως «δικαιολογείται, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουμε ξανά βεβιασμένες κινήσεις για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Αυτή η χαλάρωση θα πρέπει να συνοδεύεται και με άλλου είδους κινήσεις προστασίας του πληθυσμού. Όπως για παράδειγμα η προμήθεια ειδικών συσκευών που απολυμαίνουν τον αέρα».

«Ξέρετε αυτό που εγώ ζητώ εδώ και δύο χρόνια, δεν αφορά μόνο την πανδημία η οποία μας ταλαιπωρεί. Αφορά και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την πιο εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Ο έλεγχος της ποιότητας του αέρα, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με χρόνιο άσθμα ή ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα. Θα δώσει λύση σε μια σειρά προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία. Το βλέπουμε, έχουμε κάνει και σχετικές μετρήσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» προσθέτει.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ καλό να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, αλλά όχι, χωρίς να θωρακίσουμε τον πληθυσμό. Μόνο έτσι δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με το φάσμα ενός νέου κύματος κοροναϊού και μάλιστα εντός της καλοκαιρινής περιόδου» κατέληξε ο καθηγητής.

Γκάγκα: Πάμε σε προσεκτική χαλάρωση

«Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δε θα βγάλουμε τις μάσκες, δε θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά» ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μία ημέρα πριν τη νέα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η κυρία Γκάγκα, εξήγησε πως «ούτως ή άλλως, τους ειδικούς ακούμε και παίρνουμε αποφάσεις. Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα. Νομίζω και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με όποιον ρυθμό ταιριάζει σε κάθε χώρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους μη εμβολιασμένους και αυτό θα συνεχιστεί. «Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε. Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν με κάνει άτρωτο και δεν πρέπει να είμαι “χύμα”. Φυσικά θα προσέχω τα μέτρα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών», επισήμανε.

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που επιμένουν και ειδικά για τον υψηλό αριθμό θανάτων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι «όλους εμάς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία μας στενοχωρεί πάρα πολύ κάθε θάνατος». Έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που περνά πιο σοβαρά τη νόσο και με το ποσοστό των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments