Ένα Μουσείο Εναλίων Aρχαιοτήτων γεννιέται στον Πειραιά
Πηγή Φωτογραφίας: Tsolakis Architects
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η μετατροπή του βιομηχανικού κτιρίου του Σιλό, στον χώρο του ΟΛΠ, σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, αποτελώντας εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, την οποία χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και το Συμβούλιο Μουσείων γνωμοδότησαν θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών, της μουσειογραφικής προμελέτης και της τροποποίησης του κτιριολογικού προγράμματος του νέου μουσείου.
Το κτίριο του Σιλό θεωρήθηκε ο πλέον κατάλληλος χώρος για να στεγαστούν τα πολυάριθμα ενάλια ευρήματα, που παραμένουν για χρόνια στις αποθήκες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών: αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές. Βασικός σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων είναι να αναδειχθεί η σχέση της χώρας μας με τη θάλασσα και ο ελληνικός πολιτισμός στη μεγάλη διαχρονία του.
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ..
Η μελέτη
Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Τσολάκης που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στο κτίριο του Σιλό στον Πειραιά επικεντρώνεται στην χωροθέτηση του μουσείου τόσο στο εσωτερικό του υπάρχοντος κτιρίου όσο και έξω από αυτό, έτσι ώστε η γεωμετρία του νέου κτιρίου να αποτελεί φυσική συνέχεια του υπάρχοντος. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο εσωτερικό βρίσκουμε μικρές αίθουσες και χώρους που δεν αλλοιώνουν τον φέροντα οργανισμό του Σιλό, ενώ στο εξωτερικό του όλες τις μεγάλες αίθουσες και τα καράβια.
Ανάπτυξη του Μουσείου
Η επιμήκης ανάπτυξη του μουσείου βοηθά στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των επισκεπτών χωρίς μηχανικά μέσα. Με αυτό τον τρόπο οι εκθεσιακοί χώροι είναι προσβάσιμοι μέσω ήπιων κεκλιμένων ραμπών. Επιπλέον, οι χρονοκάψουλες των καραβιών συνδέονται μεταξύ τους με γυάλινους διαδρόμους από τους οποίους η θέα προς το λιμάνι και τα σύγχρονα καράβια είναι πανοραμική. Έτσι, το παρελθόν και το μέλλον συνυπάρχουν διαμορφώνοντας ένα μοναδικό διάλογο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας