Πολιτισμός

Μαύροι σκλάβοι με λουρί: Η ρατσιστική τοιχογραφία στο εστιατόριο της Tate Britain

Το μουσείο ανέθεσε σε καλλιτέχνη τη δημιουργία ενός νέου έργου το οποίο θα τοποθετηθεί πλάι στο mural του Ρεξ Γουίστλερ.

Η Tate Britain πρόκειται να αναθέσει σε καλλιτέχνη τη δημιουργία ενός έργου το οποίο θα τοποθετηθεί πλάι σε τοιχογραφία της δεκαετίας του 1920 με «ρατσιστικές εικόνες».

dailymail.co.uk

Η τοιχογραφία «The Expedition in Pursuit of Rare Meats» (1927) του Βρετανού ζωγράφου, σχεδιαστή και εικονογράφου του Μεσοπολέμου Ρεξ Γουίστλερ (1905 – 1944), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απεικονίσεις μαύρων σκλάβων με λουρί και καρικατούρες Κινέζων. Το έργο, το οποίο καλύπτει την αίθουσα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ανατέθηκε στον Γουίστλερ όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 21 ετών και κοσμούσε μέχρι το 2020 τον χώρο όπου βρισκόταν το εστιατόριο του μουσείου.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Σε ανεξάρτητη έκθεση που παρουσίασε η επιτροπή δεοντολογίας της Tate και η οποία δημοσιεύθηκε το 2020, το έργο χαρακτηρίζεται «αναμφισβήτητα προσβλητικό», ενώ αναφέρεται ότι «η προσβολή επιδεινώνεται από τη χρήση του δωματίου ως εστιατορίου», προσθέτοντας όμως, ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή να αφαιρεθεί».

Θα συνοδεύεται από «νέο ερμηνευτικό υλικό, το οποίο θα προσεγγίζει με κριτική διάθεση την ιστορία και το περιεχόμενο της τοιχογραφίας

Παρά τις αντιδράσεις και τις εκκλήσεις για απομάκρυνσή του έργου, η Tate Britain πλαισίωσε την τοιχογραφία με ένα επικαιροποιημένο κείμενο και πριν από δύο χρόνια πήρε την απόφαση να κλείσει την αίθουσα που λειτουργούσε ως εστιατόριο.

dailymail.co.uk

Ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο καλλιτέχνης ο οποίος θα φιλοτεχνήσει το έργο, ωστόσο η Tate δήλωσε ότι το νέο installation «θα εκτεθεί παράλληλα και σε διάλογο με την τοιχογραφία, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που βιώνεται ο χώρος» και θα συνοδεύεται από «νέο ερμηνευτικό υλικό, το οποίο θα προσεγγίζει με κριτική διάθεση την ιστορία και το περιεχόμενο της τοιχογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών εικόνων της».