Οικονομία

Ιταλία: Χτυπούν “καμπανάκια” για το δημόσιο χρέος

Ιταλία: Χτυπούν “καμπανάκια” για το δημόσιο χρέος
Ιταλία: Μια ύφεση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανεβάζει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Μια ύφεση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανεβάζει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού για την Ιταλία, ένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ, έφθασαν στο 2% την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Το selloff έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση των επενδυτών premium για τη διατήρηση του λεγόμενου χρέους BTP της Ιταλίας έναντι του γερμανικού χρέους – ένα βασικό όργανο μέτρησης κινδύνου – σε περίπου 170 μονάδες βάσης.Πάνω από 200 θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι και πάνω από 300 μπορεί να εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα στη Ρώμη. Σε αυτό το εύρος, οι αναλυτές εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να αγοράζει περισσότερα ομόλογα.

Οι αγορές ομολόγων της πανδημίας, από τις οποίες η Ιταλία ήταν ένας από τους κύριους δικαιούχους, πρόκειται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα. Για την Ιταλία, το χρέος της παραμένει υψηλό, πάνω από το 150% της παραγωγής. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι θα είναι απαραίτητο να εξισορροπηθεί η δομή των δημοσίων λογαριασμών σταδιακά και σταθερά για να αποφευχθούν εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Παρεμβάσεις έξι δισεκατομμυρίων για τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια

Όλο και περισσότερο αυξάνεται η ενεργειακή κρίση με τις περισσότερες χώρες να προσπαθούν να πάρουν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έδωσε έγκριση σε  νέα μέτρα ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων στην Ιταλία που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχή αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Η συγκεκριμένη οικονομική στήριξη αναμένεται να παρασχεθεί από τον προσεχή Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Παράλληλα, πρόκειται να εγκριθούν και μέτρα που θα προβλέπουν την παροχή νέων κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτων τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και δεν λειτουργούν με τα παραδοσιακά καύσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments