Κόσμος

Nord Stream 2: Ο στρατηγικός ρόλος στο Ουκρανικό

Nord Stream 2: Ο στρατηγικός ρόλος στο Ουκρανικό
Nord Stream 2: Ο αγωγός που θα συνδέει Γερμανία και Ρωσία παίζει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο για τα συμφέροντα της Μόσχας.

Καθόλη την διάρκεια της Ουκρανικής Κρίσης, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέτουν ως διαπραγματευτικό χαρτί τον Nord Stream 2. Μάλιστα είχε τεθεί ως ζήτημα και όταν ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, με τον Γερμανό Καγκελάριο να κοιτά το πάτωμα και όχι άδικα.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί την συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Είναι ένας αγωγός μήκους 745 μιλίων που εκτείνεται μεταξύ Ust-Luga κοντά στα σύνορα της δυτικής Ρωσίας με την Εσθονία και το Greifswald στη βορειοανατολική Γερμανία, που προορίζεται για την παράδοση φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Βασικά στοιχεία του αγωγού

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με κόστος 8,3 δισ. £, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την απαραίτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική έγκριση για να επιτρέψει στον χειριστή του, τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, να ανοίξει τις βρύσες. Ο αρχικός αγωγός Nord Stream ολοκληρώθηκε το 2012 και τρέχει παράλληλα με τον νέο συνοδό του και τερματίζει ομοίως στο Greifswald, αλλά έχει διαφορετικό σημείο προέλευσης – το Vyborg, στη βόρεια ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας.

Το Nord Stream 2 θα επιτρέψει στη Ρωσία να αντλεί επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο, διπλασιάζοντας την τρέχουσα χωρητικότητά της και αυξάνοντας την περιφερειακή της ενεργειακή κυριαρχία.

Ίσως το πιο σημαντικό δεδομένης της τρέχουσας διπλωματικής κρίσης – η οποία έχει δει περίπου 130.000 Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα να συγκεντρώνονται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, φαινομενικά προετοιμασμένοι για εισβολή – οι δίδυμοι αγωγοί Nord Stream επιτρέπουν στη Ρωσία να στέλνει αέριο δυτικά με άλλα μέσα και όχι απευθείας μέσω του γείτονά της. έδαφος, στο οποίο βασιζόταν προηγουμένως και για το οποίο το Κίεβο λάμβανε προσοδοφόρα τέλη διέλευσης.

Ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, λέγεται ότι αγανακτούσε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, ιδιαίτερα την επιθυμία της να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στρατιωτική προστασία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 ή η επακόλουθη ενθάρρυνση των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, ο αγωγός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως περαιτέρω τιμωρία για την απόρριψη της επιρροής του από το Κίεβο.

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelensky, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι το έργο Nord Stream αντιπροσωπεύει ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» και δεν είναι μόνος μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πολιτική μόχλευση στην ΕΕ απειλώντας να παρακρατήσει το φυσικό αέριο τον χειμώνα. αν δεν επιδοθούν οι πολιτικές της ιδιοτροπίες.

Η δύναμη της Μόσχας

Ωστόσο, με την Ευρώπη να έχει ήδη βυθιστεί σε ενεργειακή κρίση και την Gazprom να αρνείται πρόσφατα να αναπληρώσει τα αποθέματά της στην ήπειρο στον αναμενόμενο βαθμό, προκειμένου να προστατευθεί από την έκθεση, η ρωσική σκληρότητα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, ιδιαίτερα εάν η ένοπλη σύγκρουση ξεσπάσει όπως όλοι φοβούνται.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει μόνο το 3 τοις εκατό των εισαγωγών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γερμανία λαμβάνει το 40 τοις εκατό και η Φινλανδία το 100 τοις εκατό, υπογραμμίζοντας τη δύναμη που έχει η Μόσχα, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Stifel να προειδοποιεί πρόσφατα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να τετραπλασιαστούν σε περίπτωση που ξεσπάσει ο πόλεμος έξω.

Ο διάδοχος της κας Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο για να συζητήσει τις τακτικές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την οποία το ζευγάρι έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Αμερικανός είπε ότι «συνεργάζονται στενά για να επιδιώξουν διπλωματικές λύσεις σε αυτήν την κατάσταση». ενώ προειδοποιούν ότι δεν θα δίσταζαν να «τερματίσουν» τον Nord Stream 2 εάν ο Πούτιν κάνει ένα «γιγάντιο λάθος» και εισβάλει στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν, εν τω μεταξύ κινήθηκε για να καθησυχάσει την Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις ενεργειακές τους ανάγκες εάν πράγματι μπλοκαριστεί το νέο έργο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments