ΑΕΙ: Προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων ζητά η Κεραμέως από τους Πρυτάνεις
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Τη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στα ΑΕΙ εκκινεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με επιστολή που έστειλε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως ζητά από τα Πανεπιστήμια να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η προθεσμία που έδωσε στα ΑΕΙ το υπουργείο λήγει στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, αξιολογώντας, πέραν των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων του κάθε Ιδρύματος, μια σειρά από στοιχεία που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών.
Οι Διοικήσεις των ΑΕΙ καλούνται να υποβάλουν τα σχέδιά τους προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη έως το τέλος Μαρτίου 2022, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση, όπως:
- καταργήσεις Τμημάτων
- συγχωνεύσεις με άλλα Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος
- ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η Υπουργός υπογραμμίζει προς τους Πρυτάνεις ότι «η αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας αποτελεί ένα εγχείρημα εθνικής σημασίας και δύναται να συμβάλλει ουσιωδώς τόσο στην ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας όσο και στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μοντέλου της χώρας στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η κίνηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη εξ αιτίας των αλλαγών που επήλθαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με την πανεπιστημιοποίηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την ίδρυση νέων προγραμμάτων σπουδών που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων από διαφορετικά Πανεπιστήμια, την ύπαρξη συγγενών Τμημάτων εντός του ίδιου Ιδρύματος και τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων σε επιμέρους Τμήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε:
- αναστολή της λειτουργίας 37 νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν προεκλογικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση,
- κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα,
- συγχώνευση 4 τμημάτων κατόπιν εισήγησης του Πανεπιστημίου Πατρών,
- συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, από 4 σε 2, στο ευρύτερο πλαίσιο εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, με βάση και τη ζήτηση των υποψηφίων και την πολύ χαμηλή απορρόφηση των αποφοίτων τους στην αγορά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας