Ελλάδα

Τζανάκης: Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το σκηνικό αποκλιμάκωσης που έχει διαμορφωθεί.

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μάλιστα έκανε λόγο για ένα σκηνικό αποκλιμάκωσης, το οποίο σύντομα θα επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς προστατευτικές μάσκες.

Ο καθηγητής τόνισε μάλιστα ότι η χρήση μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους, δεν θα είναι απαραίτητη στο άμεσο μέλλον. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.

«Δεν πρέπει να γίνει άρση της καραντίνας στην Ελλάδα»

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αποτυπώνεται και στο υγειονομικό σύστημα. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Βρετανία, αλλά κυρίως την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Εξέφρασε μάλιστα και την απορία του για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση.

«Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι», πρόσθεσε.

«Στατιστικά, ανά εξάμηνο προκύπτει νέα μετάλλαξη»

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό. «Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη.

Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό», είπε ο καθηγητής. Τέλος, επεσήμανε πως λόγω της ενδημικότητας του ιού εποχιακά ίσως έχουμε νέες εξάρσεις και πιθανώς να δημιουργηθεί ένα διπλό εμβόλιο για την γρίπη και τον κορονοϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο