Διεθνή

Ουκρανία: Οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία

Ουκρανία: Οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία
Ομόφωνη η απόφαση για σειρά κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία

Σε μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησαν ομόφωνα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από το Παρίσι όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αποτελεί μονόδρομο μετά την  αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε  ότι η ΕΕ στοχεύει σε τράπεζες που χρηματοδοτούν «Ρώσους φορείς λήψης αποφάσεων και επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές (ανατολική Ουκρανία)». Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας» και προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι μόνο «μέρος της απάντησης» στις ρωσικές ενέργειες, λέγοντας ότι οι σοβαρές παραβιάσεις που διαπράττει η Ρωσία «δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Το προτεινόμενο πακέτο των κυρώσεων

Την στοχοποίηση όσων φυσικών και νομικών προσώπων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας (σ.σ να αναγνωρίσει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ)

Την στοχοποίηση των τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές

Την παρεμπόδιση του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ

Την παρεμπόδιση του εμπορίου από τις δύο αυτές περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τις ΗΠΑ να έχουν επίσης εκδώσει μια σειρά μέτρων που αναμένεται να εμπλουτιστούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τους δυτικούς τους συμμάχους. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η ανακοίνωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας:

Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας.

Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορέσει προς το παρόν να πιστοποιηθεί. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Κυρώσεις και από ΗΠΑ – Χαιρετίζουν την αναστολή του Nord Stream 2

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2 , ενώ λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε και τις αμερικανικές κυρώσεις με νέο διάγγελμα του

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία. Τόνισε επίσης ότι ο North stream δεν θα προχωρήσει.

«Οι κυρώσεις αυτές είναι για το χρέος της Ρωσίας, δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

Στο πλευρό των ΗΠΑ η Ιαπωνία

Παράλληλα, η Ιαπωνία, ήτοι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε  έτοιμη να συνταχθεί με  τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναγνώριση του Ντονμπάς συνιστά  «απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν την Πέμπτη να «δείξει αυτοσυγκράτηση».

Το γραφείο του Κισίντα ανέφερε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς,  με τις οποίες οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Βρετανία: Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες

Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη 22/2 κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία οδεύει προς το «καθεστώς παρία» και ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του σχεδίου του Πούτιν, λέγοντας επίσης ότι το Κρεμλίνο θέτει το έδαφος για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

Όμως ο Τζόνσον απέφυγε να επιβάλει όρια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, κόβοντας κεφάλαια για ρωσικές εταιρείες ή εκδιώκοντας άλλους εξέχοντες λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments