Διεθνή

Ρωσία Ουκρανία τώρα: Αποφασίζονται οι κυρώσεις

Ρωσία Ουκρανία τώρα: Αποφασίζονται οι κυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ρωσία Ουκρανία τώρα: Μετά την απόφαση Πούτιν, Βρετανία, ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να παίρνει μία γεύση από τα πακέτα των κυρώσεων της Δύσης λόγω του Ουκρανικού. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο  Σολτς προχώρησε στο “πάγωμα” του Nord Stream 2, η Βρετανία επέβαλλε κυρώσεις σε πέντε τράπεζες της Μόσχας, αλλά και σε 3 πανίσχυρους επιχειρηματίες. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις των Βρετανών

“Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία”, είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως ο Γκενάντι Τίμτσενκο είναι Ρώσος ολιγάρχης και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακά, μεταφορικά και υποδομές. Εκτός από τον Τιμτσένσκο, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα επιβάλει κυρώσεις στον Μπόρις Ρότενμπεργκ, ιδιοκτήτη της τράπεζας «SMP Bank» και στον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε πως η Βρετανία θα συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη στους Ουκρανούς φίλους μας, προσφέροντας αμυντική στρατιωτική βοήθεια», είπε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει ήδη εκπαιδεύσει 22 χιλιάδες στρατιώτες, έχει στείλει 2 χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους και έχει παράσχει 100 εκατομμύρια λίρες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η αντίδραση του Ναβάλνι

Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, ο φυλακισμένος ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ασκεί σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο. Μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την απόφαση Πούτιν σημειώνει:

Είναι μία προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή του λαού της Ρωσίας από τα πραγματικά προβλήματα -την ανάπτυξη της οικονομίας, την άνοδο των τιμών, την ανομία που βασιλεύει- και να τη μετατρέψουν σε μια μορφή «αυτοκρατορικής υστερίας».

Ρωσία: Η άνω βουλή ψήφισε υπέρ των συνθηκών

Η άνω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών φιλίας με δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, κλιμακώνοντας μια κρίση με την Ουκρανία και τη Δύση.

Οι συνθήκες, που τίθενται σε ισχύ μόλις υπογραφούν από τον πρόεδρο Πούτιν, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης.

Νωρίτερα η κάτω βουλή (Κρατική Δούμα) του Κοινοβουλίου της Ρωσίας είχε εγκρίνει τις συνθήκες.

Ο ΟΗΕ μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να μετακινεί το μη απαραίτητο προσωπικό του στην Ουκρανία λόγω των φόβων για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην Ουκρανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Αλεσάντρα Βελούτσι εκπρόσωπος του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Η ίδια εξήγησε ότι «λόγω της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου δώσαμε άδεια σε κάποια μέλη του μη απαραίτητου προσωπικού μας και των οικογενειών τους να μετεγκατασταθούν προσωρινά». «Όμως παράλληλα λίγο περισσότερο προσωπικό φτάνει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία», επεσήμανε.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Τι εξετάζει η Ε.Ε.

Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. συζητούν ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποτελείται από τέσσερα μέρη, το οποίο θα μπορούσε να συμφωνηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών εντός της ημέρας, δήλωσε στο Reuters πηγή της Κομισιόν.

Το πακέτο κυρώσεων, το οποίο προτείνεται από την Κομισιόν, περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας.

Περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις σε εκατοντάδες μέλη της κρατικής Δούμας της Ρωσίας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και σε εταιρείες και τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου

Κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αποσχιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».

Δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ στις 18:00

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) συγκάλεσαν οι Σύμμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) είναι το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Παρέχει επίσης ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος.

To NATO καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments