Κωστής Χατζηδάκης: Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος
Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας σύντομα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας και τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).
«Αναμένουμε ότι μέσα στη χρονιά θα γίνουν συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την ενοποίηση και ενίσχυση των φορέων εποπτείας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά και τη δυνατότητα δημιουργίας πολu-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Αναφορικά με το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των ΤΕΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «H κυβέρνηση είναι εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι΄ αυτό και έχει προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, είμαστε υπέρ ενός πλαισίου που θα αποδειχθεί ανθεκτικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στόχος μας είναι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα».
«Με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης -με την εισαγωγή των «ατομικών κουμπαράδων» για τους νέους ασφαλισμένους και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ-, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους, διευκολύνουμε την αποταμίευση. Και μετασχηματίζουμε έτσι το συνταξιοδοτικό σύστημα σε εργαλείο ευημερίας για τους ασφαλισμένους –εργαζομένους και συνταξιούχους- αλλά και σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας»., συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.
Και τούτο διότι –όπως εξήγησε- «Αν κάτι έγινε κατανοητό από όλους στα χρόνια των μνημονίων, είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν η τρύπια τσέπη του προϋπολογισμού μας. Κι ενώ εδώ και δεκαετίες η σχέση εργαζομένων/συνταξιούχων επιδεινώνεται και το δημογραφικό μας πρόβλημα οξύνεται, πολλοί ξόρκιζαν ως νεοφιλελεύθερη τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Μετά το 2015 όμως, κατανοήσαμε συνολικά ως κοινωνία πόσο εφήμερη είναι η ευημερία που χτίζεται με δανεικά και πόσο χρήσιμη είναι η εθνική αποταμίευση που χρηματοδοτεί παραγωγικές επενδύσεις και αναπτυξιακές δράσεις. Πόσο χρήσιμη είναι τελικά η προσωπική αποταμίευση και η συνταξιοδοτική αποταμίευση που συμπληρώνει το εισόδημα της τρίτης ηλικίας και υποστηρίζει τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ζωής μετά το τέλος του εργασιακού βίου» «Ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος βασανίστηκε και μας βασάνισε ως πολιτικό σύστημα για μια δεκαετία για αυτό και οδηγηθήκαμε σε περικοπές συντάξεων», επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρώτος πυλώνας λαμβάνει μεγάλη στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνεται στις συντάξεις να είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ.
«Γι αυτό και κοιτάζουμε να δούμε πώς θα αναπτυχθούν παράλληλα οι άλλοι δυο πυλώνες. Είμαστε ουραγοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά αποταμίευσης στο ΑΕΠ, ουραγοί και στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα. Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ιδρύονται πολλά νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο κλάδος ανεβάζει ταχύτητες. Δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά μια αντανάκλαση της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης και των επενδύσεων, καθώς η κυβέρνησή μας έχει κερδίσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας. Μέσα από την ίδια την ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να στηριχθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να αυξηθεί η δυνατότητα των ανθρώπων να αποταμιεύσουν και στον δεύτερο και στον τρίτο πυλώνα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας