Πολιτική

Ηλεκτροκίνηση – Καραμανλής: Δραστική επέκταση των υποδομών φόρτισης

"Αναγκαία η ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση", υπογραμμίζει ο Κώστας Καραμανλής.

Το ζήτημα της απανθρακοποίησης των οδικών μεταφορών, στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, υπό την Γαλλική Προεδρία, με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Κώστα Καραμανλή.

“Κοινός μας στόχος, η δραστική επέκταση των υποδομών φόρτισης. Αυτό ακριβώς που κάνουμε στην Ελλάδα δηλαδή. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στην ηλεκτροκίνηση”, όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανλής σε ανάρτησή του. Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει, “αναγκαία είναι και η ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση”.

Όσον αφορά την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει την ανάγκη συμπόρευσης όλων των Κρατών-Μελών, λέγοντας: “Είναι επιτακτικό να μην μείνει κανείς πίσω”. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η καινοτομία είναι εξίσου σημαντική και για τις θαλάσσιες μεταφορές. Και σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια εξορθολογισμένη μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών ρύπων.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας τα εξής:

  • μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050
  • οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων
  • κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν μένουν στο περιθώριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά προτάσεων με στόχο να προσαρμοστούν οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία στον σκοπό της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο