Πώς προετοιμάστηκε ο Πούτιν για την τελική απόφαση
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη για το Κρεμλίνο και τη ρωσική οικονομία είναι οι μέχρι στιγμής κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την πλευρά της Δύσης – Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα πλεονάσματα της Τράπεζας της Ρωσίας ανέρχονται σήμερα στα 640 δις. δολάρια!
Η επάρκεια της σε φυσικό αέριο ξεπερνάει τις ανάγκες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι, δε, τέτοια η δυναμική της οικονομικής πολιτικής της που δύναται, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές να αντέξει ευρύτερους αποκλεισμούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοναδικό, ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το πετρέλαιο. Καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή. Αν, όμως, ο ξένος παράγοντας αποκλείσει τις πετρελαϊκές προμήθειες της, η ζημιά θα είναι διπλή: και για τη Ρωσία, αλλά και για τους προμηθευτές της!
«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι, παρά το κόστος των κυρώσεων, είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τη ζημία που προκαλούν. Και σίγουρα η πίεση των κυρώσεων δεν είναι ικανή να επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε σταθερά τα συμφέροντά μας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Με άλλα λόγια ο Βλάντιμιρ Πούτιν σχεδίαζε εδώ και καιρό, όπως εκτιμούν και διπλωματικοί παράγοντες των Βρυξελλών, την υπόθεση της Ουκρανίας. Και αν για κάποιους εμφανίζεται να διεκδικεί να πάρει το νήμα της ιστορίας από εκεί που το άφησε ο Λένιν, για τον ίδιον είναι ζήτημα γεωπολιτικής και οικονομικής θέσης. Έχει ήδη προετοιμάσει την εθνική οικονομία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, τις οποίες φαίνεται πως είχε μελετήσει σε κάθε λεπτομέρεια τους. Όπως, αποκαλύπτεται, μάλιστα, είχε κλείσει όλες τις συμφωνίες με χώρες για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς αυτές, σε ανύποπτο χρόνο. Διατηρώντας μια λογική ατζέντα τιμών, τις οποίες στη συνέχεια η Gazprom αύξανε σταδιακά κάτω από την πίεση στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε μερικούς μήνες και μάλιστα, τη εαρινή περίοδο το φυσικό αέριο που πέρυσι κόστιζε 20 ευρώ περίπου, έφτασε τον Δεκέμβριο η τιμή του, να ξεπεράσει τα 180 Ευρώ! Ειρήσθω εν παρόδω έχει μελετηθεί ακόμη και η προοπτική της καταγγελίας της τεράστιας συμφωνίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στις μεγάλες διοργανώσεις, με την Gazprom, που είναι ο μεγάλος χορηγός. Αν τεθεί ανάλογο θέμα, το κόστος θα είναι δυσανάλογο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τη απήχηση που έχει, καθώς δεν θα αντέξει την έλλειψη χρημάτων.
Η Ρωσία έχει προετοιμαστεί και στο πεδίο της επικοινωνίας. Χαρακτηριστική είναι η ρωσική αντίδραση στην προοπτική των βρετανικών μέτρων στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόσει απειλές κατά των ρωσικών ΜΜΕ.
«Εάν η Βρετανία εφαρμόσει απειλές κατά των ρωσικών ΜΜΕ, τα αντίποινα δεν θα αργήσουν να έρθουν. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι μπορούν να ρωτήσουν τους Γερμανούς συναδέλφους τους πώς συμβαίνει», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Παρεμπιπτόντως, η ανταποκρίτρια του BBC Σάρα Ρέινσφορντ, η οποία έχει γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στα παιχνίδια της βρετανικής κυβέρνησης εναντίον Ρώσων δημοσιογράφων, μπορεί επίσης να πει πολλά για το πρόβλημα της συμμετρίας στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε η Ζαχάροβα. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom να επανεξετάσει την απόφαση για την έκδοση άδειας μετάδοσης στο RT.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας