Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Απειλή κατάληψης και για το Κίεβο «βλέπει» το Λονδίνο

Ουκρανική κρίση: Απειλή κατάληψης και για το Κίεβο «βλέπει» το Λονδίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Ήδη 150.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αναπτυγμένοι στα σύνορα.

Για τον κίνδυνο γενικευμένης ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης προειδοποιούν ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ, με το Λονδίνο να θεωρεί «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει και το Κίεβο.

Έχοντας λάβει το πράσινο φως από το ρωσικό κοινοβούλιο για έναρξη της αποστολής στρατού στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αποσύρει τους διπλωμάτες του από τη γειτονική του χώρα.

«Βροχή» κυρώσεων

Από την πλευρά της η Δύση απαντά με «βροχή» κυρώσεων στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 – 60 ετών, κάλεσε τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «αμέσως» και αποφάσισε κυρώσεις κατά Ρώσων βουλευτών.

Διαδηλώσεις κατά της αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν και χθες Τρίτη, στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήδη, 150.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται προ των πυλών, αναπτυγμένοι στα σύνορα. Ο φόβος σύρραξης προκαλεί νέους τριγμούς στις διεθνείς αγορές με το πετρέλαιο να αγγίζει ρεκόρ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνει ότι η εισβολή ήταν εξαρχής και παραμένει το σχέδιο του Πούτιν.

«Αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της χώρας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο, τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία είχε δολοφονηθεί από τις ουκρανικές αρχές πολύ πριν την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

«Βροχή» κυρώσεων

Εν τω μεταξύ, την πρώτη δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσαν Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και Καναδάς, Αυστραλία και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ότι κλείνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας.

Το πιο «ηχηρό» μήνυμα φαίνεται πως έστειλε η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε το «πάγωμα» του αγωγού Nord Stream 2, προκαλώντας αντιδράσεις στη Μόσχα και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος «καλωσόρισε» τους Ευρωπαίους στον νέο κόσμο του… πανάκριβου φυσικού αερίου.

Το «κόστος» της ελευθερίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας έχουν κόστος, κατά το χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύοντας πως «η εισβολή ήταν εξαρχής το σχέδιο του Πούτιν».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, οποίος ανακοίνωσε ότι περιμένει «μείζονα επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο φόβος της σύρραξης αυξάνεται, προκαλώντας νέους τριγμούς στις αγορές, με το πετρέλαιο να κάνει νέο ράλι και να αγγίζει χθες Τρίτη ρεκόρ επταετίας.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι η καλύτερη λύση.

Παραβάσεις της εκεχειρίας

Στο στρατιωτικό πεδίο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments