Ουκρανικό Ελλάδα: Ο τρόπος που η κρίση επηρεάζει την Ελλάδα
Αμέσως μετά το διάγγελμα του Πούτιν με την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ. Ήταν η πρώτη φορά που στην συνεδρίαση συμμετείχει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων.
Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδια, τόσο σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει πλήρως ή μερικώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Σχετικά με το ζήτημα αυτό η Κάντρι Σίμσον διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν, τόσο ένα σενάριο για διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, όσο και την πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών.
Το χείριστο σενάριο
Ας πάρουμε το κακό σενάριο. Σε αυτό η Ελλάδα θα έχανε αυτόματα το 45% των εισαγωγών της. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσα από την προμήθεια πρόσθετων φορτίων LNG που θα φτάσουν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την αλλαγή του μίγματος των μονάδων φυσικού αερίου.
Το «βασικό σενάριο» της κυβέρνησης κάνει λόγο για πιθανή ροή της τροφοδοσίας της Ευρώπης μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία, οπότε ο ανεφοδιασμός της ελληνικής αγοράς δεν θα επηρεαζόταν, αφού το ρωσικό φυσικό αέριο έρχεται στη χώρα μέσω Βουλγαρίας από τον αγωγό Turk Stream και όχι μέσω Ουκρανίας.
Στάση αναμονής στην Ελλάδα
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για έκτακτα φορτία LNG εξέλιξη που είναι αναμενόμενη. Εκτιμάται πως υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν τυχόν έκτακτες παραγγελίες, ενώ τον ρόλο του «προμηθευτή έκτακτης ανάγκης».
Άλλωστε μπορεί να διαδραματίσει και η αλγερινή Sonatrach (με δεδομένη και την γεωγραφική εγγύτητα Ελλάδας-Αλγερίας), με την οποία διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία -που ανανεώθηκε προ ολίγων ημερώνη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εάν πάντως υπάρξει περιορισμός των ρωσικών εξαγωγών, θεωρείται βέβαιο ότι οι spot τιμές φυσικού αερίου θα σημειώσουν βίαιη άνοδο.
Το αντίκτυπο στο ΑΕΠ της Ελλάδος
Βαρύ, για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου, θα είναι το τίμημα από την εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου, λόγω του Ουκρανικού.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου το ελληνικό ΑΕΠ θα φορτωθεί ένα «βαρίδι» άνω των τριών δισ. ευρώ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, το οποίο μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης.
Ήδη, βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από το τέλος και του δεύτερου μήνα της νέας χρονιάς και οι τιμές που αποτυπώνονται είναι οι εξής:
- Η διεθνής τιμή του αργού έφτασε χθες ακόμη και στα 99 δολάρια το βαρέλι. Πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή ήταν στα 64 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι φέτος το πετρέλαιο είναι πλέον ακριβότερο κατά 55% σε σχέση με πέρυσι.
- Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έφτασε χθες στα 79 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ από 18 ευρώ που ήταν πέρυσι. Η ανατίμηση εδώ φτάνει στο 370%.
- Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επηρεάζει επιπλέον το ισοζύγιο καυσίμων, καθώς η ζημιά από την αύξηση του ρεύματος σε οικονομικούς όρους αποτυπώνεται στην αυξημένη τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου.
Εκτός από την άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ, το ζητούμενο είναι να καταγραφούν και οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν στην κατανάλωση. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω υψηλών τιμών ή λόγω καλών καιρικών συνθηκών, πρακτικά θα μετριάσει τις συνέπειες από τις πολύ αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας