Διεθνή

Λάδι σόγιας και φοινικέλαιο: “Φωτιά” στις τιμές των βρώσιμων ελαίων

Λάδι σόγιας και φοινικέλαιο: “Φωτιά” στις τιμές των βρώσιμων ελαίων
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας απειλεί τις εξαγωγές ηλιέλαιου.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές των βρώσιμων ελαίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σογιέλαιου στο Σικάγο έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και το φοινικέλαιο, προϊόν που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα διατροφής, εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά.

Αναλυτικότερα, οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν 1,4% στα 71 σεντς ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της κανόλας στις ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στα όρια του ιστορικού υψηλού και το φοινικέλαιο στη Μαλαισία έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ των 1.434 δολαρίων ανά τόνο.

«Η ξηρασία έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες σόγιας σε όλη τη Νότια Αμερική αυτή τη σεζόν. Και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενέχει κίνδυνο για τις εξαγωγές ηλιέλαιου, στις οποίες κυριαρχούν οι δύο χώρες», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αυξανόμενες τιμές των βρώσιμων ελαίων θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος καταλύτης που θα εκτοξεύσει τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FFPI) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, που αποτελεί μέτρο της μηνιαίας μεταβολής στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού τροφίμων, σε νέο υψηλό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments