Κόσμος

Ουκρανία Ρωσία: Η στρατιωτική ισχύ των δύο χωρών

Ουκρανία Ρωσία: Η στρατιωτική ισχύ των δύο χωρών

Πηγή Φωτογραφίας: Foreign Policy

Ουκρανία Ρωσία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το Κίεβο έχει θέσει ξανά τον προβληματισμό της κούρσας των εξοπλισμών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνο και το ισοζύγιο της στρατιωτικής ισχύος των δύο χωρών. Συγκρίνοντας, τους εξοπλισμούς των δύο χωρών, η Ρωσία υπερτερεί της Ουκρανίας με αναλογία 5 προς 1.

Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι διαθέτουν 900.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό στις δυνάμεις της, σε σύγκριση με 196.600 της Ουκρανίας. Η τεράστια διαφορά φαίνεται και τα Πολεμικά Ναυτικά των δύο κρατών, με τη Ρωσία να έχει δεκαπλάσιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, το ρωσικό ναυτικό διαθέτει 74 πολεμικά πλοία και 51 υποβρύχια, σε σύγκριση με τα δύο πολεμικά πλοία της Ουκρανίας.

Εξισορροπημένη η εικόνα στις δυνάμεις ξηράς

Στην ξηρά, η εικόνα φαίνεται πιο εξισορροπημένη. Ο ρωσικός στρατός αποτελείται από 280.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τους 125.600 της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει 900.000 εφέδρους – αυτούς που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση τα τελευταία πέντε χρόνια – σε σύγκριση με τα δύο εκατομμύρια της Ρωσίας.

Ενώ αυτές οι αναλογίες φαίνεται μια διαφορά 2,2 προς 1 υπέρ της Μόσχας, οι Ρώσοι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τον εξοπλισμό. Έχουν τριπλάσιο αριθμό πυροβολικού, εξαπλάσιο αριθμό αρμάτων μάχης και σχεδόν επτά φορές περισσότερα τεθωρακισμένα από τους Ουκρανούς.

Τι γίνεται στην αεροπορία

Στον αέρα, παρατηρείται σχεδόν το ίδιο: η Ρωσία έχει δεκαπλάσσιο αριθμό μαχητικων αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Οι Ουκρανοί έχουν πάνω από 400 εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος που θα μπορούσαν να στοχεύουν αεροσκάφη – αν και αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο το ένα δέκατο του αριθμού που κατέχει η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει επίσης ένα ισχυρό πλεονέκτημα στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς διαθέτει πάνω από 500 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.

Τι εκτιμούν ξένοι αναλυτές για τις στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέση άμυνας μετά την εισβολή από τρεις κατευθύνσεις στην οποία προχώρησε χθες Πέμπτη ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είναι αριθμητικά ισχυρότερος, έχει πολύ ανώτερο εξοπλισμό και είναι πολύ πιο εμπειροπόλεμος, εξαιτίας της εμπλοκής του στη σύρραξη στη Συρία, σημειώνουν δυτικοί αναλυτές. Ο σκοπός της ρωσικής εισβολής δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρος, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρωτεύουσα, το Κίεβο, είναι στόχος. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε άλλωστε ανακοινώνοντας την έναρξη των επιχειρήσεων πως επιδίωξη της Μόσχας είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας.

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση «θα θελήσει να κινηθεί πολύ γρήγορα, κυρίως να αποκόψει και κατόπιν να καταλάβει το Κίεβο, προκειμένου να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει συνεκτική, οργανωμένη ουκρανική άμυνα και, εάν είναι εφικτό, να εμποδίσει τις κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων της εφεδρείας», εκτίμησε ο Μπεν Μπάρι, ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies, IISS).

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ότι αεροπορική βάση βορειοδυτικά της πρωτεύουσας καταλήφθηκε από ρώσους καταδρομείς, πράγμα που κ. Μπάρι σημείωσε πως θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν στην καρδιά της χώρας εξοπλισμό, ειδικά ελαφριά τεθωρακισμένα, για να εντείνουν την επίθεσή τους.

Οι ρωσικές κινήσεις κατά μήκος των ακτών της Αζοφικής Θάλασσας και κοντά στη Χαρκίβ, βορειοανατολικά, αφήνουν εξάλλου να εννοηθεί πως επιδιώκουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Πολύ διαφορετικό είδος αντιπάλου

Τα οκτώ χρόνια του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, ο ουκρανικός στρατός έδινε στατικές μάχες, διεξήγαγε πόλεμο χαρακωμάτων ή με το πυροβολικό· εμπλεκόταν σε επιχειρήσεις του είδους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον τρόπο που κινείται ο ρωσικός στρατός, όπως φάνηκε όταν ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καλύπτουν με ταχύτητα τεράστιες αποστάσεις· έχουν τη δυνατότητα να στήνουν πλωτές γέφυρες για να περνούν ποτάμια· και να συγχρονίζουν ελιγμούς στο έδαφος με πλήγματα αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας ή UAVs.

Η ρωσική ΠΑ διεξήγαγε δεκάδες χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία — όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Άσαντ, προκάλεσε χιλιάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Δεκάδες χιλιάδες μέλη του στρατού ξηράς υπηρέτησαν εξάλλου στη Συρία, όπου αναπτύσσονταν αξιοσημείωτα μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, των επίφοβων Σπετσνάζ, θύμισε ο Μπεν Μπάρι του IISS.

Δοκιμές όπλων

Αναλυτές του εκδοτικού ομίλου Janes σημειώνουν ότι η Ρωσία αξιοποίησε την επέμβασή της στη Συρία για να δοκιμάσει νέα ή εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα, αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά, για παράδειγμα το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Σουχόι, το Su-57, ή τους Καλίμπρ, πυραύλους τύπου Κρουζ.

«Για να επικρατήσουν επί της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν πολύ υψηλό επίπεδο τακτικής, να είναι πολύ τολμηρές και αποφασιστικές, να έχουν σχέδιο υπέρτερο από αυτό των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με τον κ. Μπάρι.

«Το πλεονέκτημα που έχουν οι Ουκρανοί είναι ότι πολεμούν για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους, τα έδαφη τους», συνέχισε. «Μεγάλος αριθμός αμάχων προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει», πράγμα που θα κάνει την προέλαση των ρώσων σε ενδεχόμενες μάχες σε αστικό περιβάλλον «πολύ δυσκολότερη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments