Focus

Κύμα προσφύγων από την Ουκρανία υποδέχονται ήδη Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία

Κύμα προσφύγων από την Ουκρανία υποδέχονται ήδη Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία
Ουκρανία: Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την βομβαρδισμένη χώρα τους.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν σήμερα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν.

Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

“Έρχονται μόνο γυναίκες και παιδιά, γιατί για τους άνδρες απαγορεύεται. Αφήσαμε τους πατεράδες, τους συζύγους μας στο σπίτι και αισθανόμαστε χάλια”, είπε η 30χρονη Λουντμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον σύζυγό της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

Η Ουκρανία απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να περάσουν τα σύνορα, αφού μπορεί να επιστρατευθούν

Η Μάρτα Μπούατς, 30 ετών, από το Λβιβ, είπε ότι δεν επιτράπηκε στον σύζυγό της να περάσει μαζί της στη Μεντίκα. “Στο Λβιβ είναι καλά τα πράγματα, όμως σε άλλες πόλεις… καταστροφή. Το Κίεβο βομβαρδίστηκε, μικρότερες πόλεις βομβαρδίστηκαν, ακούγαμε βόμβες παντού. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση (στο Λβιβ) όπως και στις άλλες πόλεις”, πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής την Κυριακή. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι οι “27” θα πρέπει να δεχτούν όλους όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δεχτούμε χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, τις επιθέσεις”, είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, 29.000 άνθρωποι πέρασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία την Πέμπτη και περίπου οι μισοί είπαν ότι φεύγουν λόγω του πολέμου. Στη Ρουμανία έφτασαν χθες περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί και στη Σλοβακία περίπου 3.000. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, συνολικά οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 19.000.

Ο Μίχαλ Μίλνιτσου, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Ποντκαρπάσκι, στη νότια Πολωνία, είπε ότι οργανώνονται προσωρινοί καταυλισμοί για όσους φτάνουν στη χώρα. “Οι περισσότεροι συνεχίζουν την πορεία τους προς άλλες περιοχές σε όλη την Πολωνία, αφού φάνε ένα ζεστό γεύμα”, είπε στο πρακτορείο PAP.

Στα σύνορα με τη βόρεια Ρουμανία, οι γυναίκες έκλαιγαν ενώ αποχαιρετούσαν τους άνδρες συγγενείς τους και ξεκινούσαν για το Σιγέτου Μαρματιέι, μια απομονωμένη πόλης στις όχθες του ποταμού Τίσα. Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί καθώς τα αυτοκίνητα περίμεναν για να επιβιβαστούν στο φεριμπότ για να περάσουν τον Δούναβη και να φτάσουν στην Ισακέα, μια πόλη ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Σλοβακία, οι αρχές καλούσαν τους ανθρώπους να δώσουν αίμα και έστησαν νοσοκομεία με 5.380 κλίνες για τον στρατό ή το ΝΑΤΟ

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εθελοντές αναρτούν μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν σπίτια και μεταφορικό μέσο για όσους φτάνουν από τα σύνορα. Ακτιβιστές έστησαν καντίνες με φαγητό και αναψυκτικά ενώ κτηνίατροι προσφέρθηκαν να φροντίσουν τα ζώα συντροφιάς των προσφύγων.

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία οι αρχές ήραν τους κανόνες καραντίνας για όσους φτάνουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από σήμερα, οι Ουκρανοί μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ιράν ή της Ινδίας, που φεύγουν από την Ουκρανία. Θα τους δεχτεί ακόμη και αν δεν διαθέτουν βίζα και θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Ντέμπρετσεν.

Η Βουλγαρία άρχισε να εκδίδει διαβατήρια για τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κίεβο και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ έστειλε τέσσερα λεωφορεία για να απομακρύνει όσους το επιθυμούν. Περίπου 250.000 Βούλγαροι ζουν στην Ουκρανία.

“Ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση” στην Ουκρανία ζητά ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζητά “ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση” για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύονται όταν μεταφέρουν βοήθεια στον ουκρανικό λαό “σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας” που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τόνισε.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μέχρι τώρα οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000. “Αναμένουμε ότι θα έχουμε 1,8 εκατομμύριο και ακόμη περισσότερους” στο μέλλον, πρόσθεσε ο Γκίφιθς, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο ΟΗΕ χορηγούσε βοήθεια σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι ομάδες του ΟΗΕ παραμένουν προς το παρόν στην Ουκρανία, αν και το μη αναγκαίο προσωπικό και οι οικογένειες των εργαζομένων έχουν φύγει από τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ αναμένεται ότι θα απευθύνει έκκληση για χορήγηση δωρεών ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.

Ο Γκρίφιθς είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξετάζει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έργο των ανθρωπιστικών οργανισμών οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments