Εισβολή στην Ουκρανία: Οι 8 περιοχές που τα κρίνουν όλα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την εισβολή στην Ουκρανία. Υπό πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο από την Ρωσία. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από τα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών. Ακόμη, το ΝΑΤΟ στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Στρατηγικά ο Πούτιν επιχείρησε να προλάβει τις κυρώσεις της Δύσης, εισβάλλοντας στην Ουκρανία λυγίζοντας την άμυνα της και φτάνοντας στην πρωτεύουσα. Ο Ρώσος Πρόεδρος προσπαθεί να τερματίσει τις εχθροπραξίες πετυχαίνοντας τον στόχο του πριν οι κυρώσεις πλήξουν σοβαρά την ρωσική οικονομία.
Εισβολή στην Ουκρανία: Ο στόχος του Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων έχει δείξει πως θέλει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά με όρους. Από ότι φαίνεται δε, δεν θέλει τον Ζελένσκι στην εξουσία. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την συμφωνία για διαπραγμάτευση και έπειτα την αλλαγή πλεύσης.
Η αλλαγή πλεύσης έγκειται στο ότι αντί να συναντήσει τον Ζελένσκι, έστειλε μήνυμα στους Ουκρανούς στρατιώτες να τον ανατρέψουν. Είναι πλέον προφανές πως θέλει να ανατραπεί η Κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από μία προσφιλή στα ρωσικά συμφέροντα Κυβέρνηση.
Η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης
Καταρχήν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η συγκεκριμένη δύναμη. Η έκτακτη Σύνοδος της Κορυφής συζήτησε και αποφάσισε την ενεργοποίηση του. Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.
Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.
Ειδικότερα,
- Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
- Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
- Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.
- Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).
Εισβολή στην Ουκρανία: Οι 8 περιοχές που δίνουν την στρατηγική υπεροχή
Σύμφωνα με τον independent, ο ρωσικός στρατός πρέπει να καταλάβει σύντομα ή να συνεχίσει να ελέγχει τις εξής περιοχές, προκειμένου να κάμψει εξ ολοκλήρου την ουκρανική αντίσταση:
- Κίεβο
- Τσέρνομπιλ
- Μαριούπολη
- Ντνίπρο
- Νονετσκ
- Λουχάνσκ
- Οδησσός
- Κριμαία
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα μπορούν οι Ρώσοι να μιλούν για έναν νικηφόρο πόλεμο αστραπή.
Κίεβο
Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη δύναμη των Ρώσων έχει πέσει στο να καταληφθεί η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο είναι το πολιτικό και διοικητικό κέντρο όλης της χώρας. Την Πέμπτη, οι Ρώσοι βρέθηκαν 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης και όσο περνούσε η ώρα, και ύστερα από σφοδρές μάχες, έφταναν όλο και πιο κοντά. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει οδοφράγματα και οχυρώνονται σε κάθε δρόμο του Κιέβου και από δω και μετά οι μάχες θα είναι σώμα με σώμα.
Πάντως το BBC αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαμψαν την αντίσταση στο Obolon (συνοικία που απέχει 9 χιλιόμετρα από το κέντρο), υπερκέρασαν την αντίσταση στο Ivankiv (άλλο προάστιο βορειοδυτικά του Κιέβου) ενώ επελαύνουν και από το Chernihiv (προάστιο στα βορειοανατολικά της πόλης).
Δημιουργούν μια κατάφρακτη μέγγενη προς το κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται και η έδρα της κυβέρνησης, η οποία όσο περνάει η ώρα κλείνει ολοένα και περισσότερο. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναφορές κάνουν λόγο για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό γραφείο.
Το Τσερνόμπιλ
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Κίεβο το οποίο δεν έχει πλέον καθόλου αεράμυνα αφού αυτή καταστράφηκε από τα πρώτα πυραυλικά συστήματα, οι Ρώσοι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το Τσερνόμπιλ.
Η Μαριούπολη
Η Μαριούπολη από το πρωί βομβαρδιζόταν σφοδρά ενώ έντονες ήταν οι φήμες ότι οι ρώσοι έκαμψαν κάθε αντίσταση και σύντομα θα την έχουν καταλάβει.
Η Οδησσός
Μια περιοχή που οι Ρώσοι είχαν από την αρχή βάλει στόχο ήταν η Οδησσός. Και αυτό γιατί εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Ουκρανίας αλλά και γιατί θεωρείται ο πυλώνας του ουκρανικού ναυτικού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας